Denník N

Krúpa z OĽaNO: Nad Pčolinským žasnem, neustále je v koalícii niekto, kto naletí opozícii (+ video, podcast)

Juraj Krúpa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Krúpa. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia trpí na politický amaterizmus niektorých svojich poslancov a opozícia sa na tom náramne baví, vraví poslanec OĽaNO a šéf výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento týždeň pomerne divokým spôsobom otvoril minister pôdohospodárstva Ján Mičovský z OĽaNO, ktorý si po dvoch týždňoch rozmyslel svoju demisiu a rozhodol sa, že na svojom poste zostane. Dopadlo to neslávne a minister aj tak skončil. Ak by ste mali niekomu menej zorientovanému objasniť, čo pán Mičovský vlastne urobil, ako by ste mu to vysvetlili?

Jano Mičovský sa trochu podvolil výzvam, ktoré mu začali chodiť a ktorými ho žiadali, aby neodstúpil. Prichádzali z viacerých inštitúcií a organizácií. Získal dojem, že ešte nie je ten čas, a zobral demisiu späť. Na rovinu, sám som z toho úprimne zostal prekvapený, takéto veci sa nerobia. Kvitoval som, keď sa rozhodol odstúpiť, lebo to bolo správne gesto. Vyvodil politickú zodpovednosť za svoju nomináciu na čele pozemkového fondu. Ja verím, že to ľudsky nebola jeho chyba, niekto mu pani Bartošovú odporučil a on sa pre ňu rozhodol.

Naozaj to v prvom momente vyzeralo, že pán Mičovský demisiou prejavil istú mieru politickej kultúry, len si to potom pokazil.

Presne tak. Sám si to pokazil.

Mal pán premiér Heger inú možnosť, ako pokus o stiahnutie demisie fakticky ignorovať?

Nemal ani z právneho hľadiska.

Čiže vnímate, že akt stiahnutia demisie naša ústava nepozná?

Samozrejme.

Do akej miery je poslanecký klub informovaný o personálnej politike OĽaNO? Riešite nominácie na ministerské posty alebo sa o nich rozhoduje v užšom kruhu?

Diskutovali sme o tom, k dispozícii bolo niekoľko mien, zvažovali sme pre a proti.

Video: Krúpa: Sme rodina sa musí s obvinením Pčolinského vysporiadať, platí padni komu padni (Dušan Mikušovič, Martina Koník)

Poslanec Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina v utorok vyhlásil, že zahlasuje za pád ministra vnútra Romana Mikulca, ktorého odvolávanie v parlamente navrhuje opozícia. „Moju dôveru nemá, ja osobne budem hlasovať za odvolanie. V klube sú na to rôzne názory, poradíme sa, ale ja som rozhodnutý hlasovať za jeho odvolanie,“ povedal. Nahnevalo vás to?

Žasnem. Niekedy sa zamýšľam nad tým, ako ľudia v koalícii

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie