Denník N

Musel sa zbaliť do jedného kufra, potom z neho vytiahol obraz bizarností sovietskeho režimu

Sergej Dovlatov. Foto - Alchetron
Sergej Dovlatov. Foto – Alchetron

Náklad jeho prvej knihy zničili na príkaz KGB, Sergej Dovlatov však písať neprestal. V USA jeho poviedky vyšli v časopise New Yorker.

Vitajte v Rusku! V krajine obmedzených možností a nešťastných ľudí, ktorí svoje problémy zapíjajú vodkou. Ľútosť? To vám Sergej Dovlatov nedovolí. S ním sa budete hlavne smiať.

Jeho útla kniha poviedok vyšla v slovenčine pod názvom Kufor (Absynt, preklad Silvia Šalátová). O tom, že je to výborné čítanie, vás presvedčí hneď predslov. Nezačína sa príliš optimisticky. Dovlatov je nútený emigrovať len s jedným kufrom. Také sú nezmyselné pravidlá, ktoré v Rusku platia snáď na všetko.

Keď zamestnankyňu vízového oddelenia preto označí za mrchu, možno nadvihnete obočie, ale ruský autor vás po pár vetách presvedčí, že rozpaky nie sú namieste. Čaká vás hlavne zábava, nie však šialená, ale láskavá, počas ktorej Dovlatov z kufra povyťahuje celý svoj majetok.

Vekslák aj pomocný kamenár

Sergej Dovlatov bol ruský novinár s arménskymi koreňmi. V Sovietskom zväze (do Leningradu sa s mamou presťahoval ako trojročný) to však nemal veľmi jednoduché. Z vysokoškolských štúdii v Leningrade ho vyhodili pre zlý prospech, potom ho povolali do armády, kde slúžil ako väzenský strážca v nápravnovýchovných táboroch. O svojich skúsenostiach tam napísal poviedku s názvom »Dôstojnícky opasok«.

Foto – absynt.sk

Opisuje v nej plnenie rozkazu, keď mal jedného väzňa zobrať na psychiatrickú kliniku, pretože kikiríkal a pohrýzol kuchárku. Na ceste mu robí spoločnosť ešte kolega Čurilin. Idú, samozrejme, pešo, no keď narazia na dedinu s obchodom, na spestrenie dňa si kúpia vodku. Je teplo, alkohol im stúpne do hlavy a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie