Denník N

Kolíková hľadá spôsob ospravedlnenia, polícia sa chce poučiť. Kaliňák opakuje, že Rómovia z Moldavy nad Bodvou klamali (anketa)

Moldava nad Bodovou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Moldava nad Bodovou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Oslobodenie zbitých pri policajnej razii komentujú aj minister vnútra, verejná ochrankyňa práv či policajný prezident.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Košický okresný súd v stredu počas troch pojednávaní oslobodil ďalších obžalovaných v kauze policajnej razie v Moldave nad Bodvou, ktorá sa udiala 19. júna v roku 2013. Piati zo šiestich obžalovaných sú tak oslobodení, hoci pred súdom nemali nikdy stáť. Tri roky od podania obžaloby od nej prokurátor ustúpil.

Na súd sa pätica mužov a jedna žena dostali pre obvinenie z krivej výpovede – vypovedali o tom, čo sa im stalo v júnový podvečer pred ôsmimi rokmi. Opísali, aké to bolo, keď do osady za Moldavou nad Bodvou došlo vyše 60 policajtov v rámci pátracej akcie 100. Nič a nikoho v pátraní nenašli. Použili donucovacie prostriedky, nechali rozbité chatrče, zbitých ľudí.

Vyšetrovanie policajtov sa skončilo so záverom, že všetko bolo v súlade so zákonom. Pred súd napokon postavili tých, čo vypovedali o razii. Až keď sa ich zastal Európsky súd pre ľudské práva, došlo k zvratu aj u nás.

Denník N oslovil bývalých aj súčasných predstaviteľov štátu, aby zhodnotili vývoj celej kauzy. A aby povedali, či si tieto obete razie nezaslúžia ospravedlnenie.

Otázky presne zneli:

1. Päť zo šiestich obžalovaných v kauze policajnej razie v Moldave nad Bodvou súdy oslobodili. Ako hodnotíte vývoj prípadu? 

2. Mal by sa štát obžalovaným ospravedlniť? A kto by to mal urobiť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie