Denník N

Utečenci objavujú Chorvátsko, na vlnu je pripravené

Utečenci kráčajú poľom neďaleko obce Tovarnik na srbsko-chorvátskej hranici. Foto - TASR/AP
Utečenci kráčajú poľom neďaleko obce Tovarnik na srbsko-chorvátskej hranici. Foto – TASR/AP

Chorváti zatiaľ s utečencami problém nemajú. Miestni aktivisti však utečencov varujú pred mínovými poľami.

Necelý deň po tom, ako Maďarsko definitívne uzavrelo južnú hranicu so Srbskom, sa stalo to, čo sa aj očakávalo – utečenci, ktorí smerujú do západnej Európy, začali prekračovať hranice Srbska a Chorvátska.

Na rozdiel od Maďarska sa však chorvátska vláda na ich príchod pripravila.

„Sme pripravení týchto ľudí prijať – bez ohľadu na ich rasu alebo náboženstvo – a pomôcť im dostať sa tam, kam väčšina z nich chce ísť – do Nemecka alebo Škandinávie,“ vyhlásil podľa agentúry AFP v stredu počas rokovania chorvátskeho parlamentu premiér Zoran Milanovič.

Pripravili sa

Ani plot, ani ostnatý drôt nezastavil utečencov, aby prekročili maďarskú hranicu. Čo sa zmenilo, je, že od utorka v Maďarsku platia drastické zákony a za nelegálne prekročenie hranice hrozí ľuďom väzenie a neskôr vyhostenie. Utečenci tak riskujú, že im v budúcnosti európske štáty automaticky odmietnu žiadosť o azyl.

Maďarská polícia už takto podľa BBC zadržala 367 ľudí. Proti utečencom, ktorí sa v stredu poobede pokúsili dostať cez zábrany na hranici, použili policajti aj vodné delo a slzotvorný plyn. Ten zasiahol aj deti či ženy.

Preto sa zrejme väčšina z nich bude snažiť do územia Schengenu dostať cez Rumunsko alebo Chorvátsko. Ak by si vybrali druhú možnosť, Maďarsko by mohli úplne obísť. Schengenské hranice by prekročili v Slovinsku, ktoré sa už na takú možnosť pripravuje.

„Denne zvyšujeme naše kapacity, aby sme vedeli poskytnúť útočisko niekoľkým tisícom utečencov,“ povedal pre AFP ešte v nedeľu Bostjan Sefič, hovorca slovinského ministerstva vnútra.

Pozor na míny

Chorváti zatiaľ z utečeneckej krízy zbytočný problém nerobia.

Ich vláda podporuje európske kvóty, podľa ktorých by Chorvátsko malo prijať 1800 žiadateľov o azyl. Proti kvótam pôvodne nebojovala ani väčšina politickej opozície. Zmenilo sa to v stredu, keď socialistickú vládu kritizoval Tomislav Karamarko, šéf najsilnejšej opozičnej strany HDZ.

Podľa neho musia Chorváti utečencom pomôcť na ich ceste na Západ, no varoval, že môžu byť bezpečnostnou hrozbou a že ak by sa rozhodli ostať, zvýšili by už aj tak vysokú nezamestnanosť.

„Nevieme, čo sa deje a aké má vláda s týmito ľuďmi plány,“ vyhlásil Karamarko podľa chorvátskeho portálu Telegram.

Miestni aktivisti však utečencov, ktorí zvažujú cestu cez Chorvátsko, varujú aj pred inou hrozbou. Podľa portálu Balkan Insight zostalo v krajine viac ako 500 štvorcových kilometrov, kde môžu naraziť na míny. Tie sú pozostatkom vojen na Balkáne.

„Niektoré oblasti sú zamínované a veľa z nich nie je označených. Postupujte opatrne a využite radšej klasické cesty či koľajnice,“ napísali aktivisti na Facebooku v angličtine a arabčine.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie