Denník N

Chalan ako každý iný? Omyl. Nevypovedaný príbeh útočníka zo školy vo Vrútkach

Ivan Čulok. Zdroj - Reportéri, RTVS (foto použité so súhlasom rodičov)
Ivan Čulok. Zdroj – Reportéri, RTVS (foto použité so súhlasom rodičov)

Obyčajný chalan, ani by ste si ho nevšimli, hovoria o útočníkovi ľudia, ktorí ho poznali. Odmalička mal pritom všetky predpoklady, aby bol obeťou šikanovania. O šikanovaní hovoria ľudia, ktorí ho poznali a aj zažili niečo podobné.

Text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Martine.

Presne pred rokom, 11. júna 2020, zaútočil 22-ročný Ivan Čulok na učiteľov a žiakov Spojenej školy na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach. Bývalý žiak tejto školy nožom smrteľne zranil zástupcu riaditeľky Jaroslava Budza. Zranil aj školníka, učiteľku a dve deti, ktoré skončili v nemocnici. Pri úteku sa dostal na ulici do stretu s policajtmi, ktorí ho zastrelili.

Pol roka po útoku polícia trestné stíhanie v tejto veci zastavila, keďže „trestné stíhanie je neprípustné proti tomu, kto zomrel“. Motív jeho činu tak doteraz objasnený nie je. Ako o prvom možnom motíve sa začalo hovoriť o šikanovaní, ktoré podľa vyjadrení bývalých spolužiakov dlhodobo zažíval v škole.

Rozprávali sme sa s rodičmi Ivana Čuloka, s ľuďmi, ktorí ho poznali, aj s odborníkmi na duševné zdravie. Zaujímalo nás, čo by sme mali ako spoločnosť urobiť, aby sa podobná tragédia nezopakovala.

Jaroslav Budz bol obľúbeným učiteľom. Zostala po ňom malá dcérka. Foto – TASR

Svedectvá o šikanovaní na základnej škole z diskusií zmizli

Ivan bol na základnej škole žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, mal rázštep pery, odmalička preto navštevoval klinického logopéda a počas základnej školy bol v starostlivosti špeciálneho pedagóga. Diagnostikovali mu dysgrafiu, dysortografiu a palatoláliu – huhňavosť spôsobenú rázštepom pery a podnebia. Ostatní žiaci sa mu za jeho vzhľad a rečový prejav posmievali.

KDE HĽADAŤ POMOC?

Deti, ktoré sú obeťami šikanovania, sa môžu okrem rodičov a učiteľov obrátiť aj na Linku detskej dôvery alebo Linku detskej istoty.

Linka detskej dôvery:

www.linkadeti.sk

tel.: 0907 401 749

[email protected]

www.facebook.com/linkadeti

Linka detskej istoty:

www.ldi.sk

tel.: 116 111

[email protected]

Do diskusie na facebookovej stránke VRÚTKY – Otvorené mesto – názory, postrehy, akcie a udalosti krátko po útoku napísala Kristína B., ktorá chodila o ročník vyššie ako Ivan. Tvrdila, že v škole na Ivana pľuli, kopali ho, nadávali mu a vysmievali sa mu. Šikanovanie bolo podľa nej na dennom poriadku a chlapca sa nik nezastal. Nikdy podľa nej nebol konfliktný, len plakal a bol ticho. Jej príspevok zakrátko zo stránky zmizol, stihli ho však prevziať viaceré médiá. Administrátorom stránky je poslanec mestského zastupiteľstva vo Vrútkach Ivan Doskočil, mesto je zriaďovateľom školy, kde sa útok odohral.

Vedenie školy aj primátor Vrútok Branislav Zacharides (nezávislý) súvislosť so šikanovaním od prvej chvíle odmietali. Riaditeľka školy Erika Repková nám odmietla poskytnúť rozhovor so zdôvodnením, že sa už nechce k tragédii vracať. „Snažíme sa zabudnúť. Už sa toho dosť popísalo, pravdy i nepravdy,“ napísala.

Neskôr predsa len zareagovala – na našu výzvu na už spomínanej facebookovej stránke, prostredníctvom ktorej sme chceli osloviť kamarátov a spolužiakov útočníka. V diskusii nám vyčítala, že sa tejto téme chceme napriek jej nesúhlasu venovať.

Náš príspevok o niekoľko dní zmizol. No ešte predtým sa nám stihli ozvať viacerí ľudia, ktorí poznali Ivana osobne, a bývalí žiaci tejto školy. Tvrdia, že v škole zažili šikanovanie, vedenie o tom vedelo, no problém neriešilo. Ivan Čulok po skončení základnej školy išiel na Spojenú školu na Ulici československej armády v Martine a podľa týchto ľudí zažíval šikanovanie aj tam.

Už na základnej škole o ňom hovorili ako o „náladovom“ alebo „problémovom“, v nižších ročníkoch cez prestávky naháňal spolužiakov. Neskôr sa s ním už ťažko komunikovalo, bol samotársky typ. Mohlo ísť o reakciu na šikanovanie? To nevieme.

V decembri 2019 potom prišlo k incidentu, ktorý bol vážny. S nožmi v rukách sa vyhrážal sprievodkyni na železničnej stanici vo Vrútkach. Námestníčka okresného prokurátora v Martine Jana Turanová vtedy podala na Ivana Čuloka obžalobu za prečin nebezpečného vyhrážania. Sudca Okresného súdu Martin Bekeš ho následne odsúdil na osem mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu 18 mesiacov a trest prepadnutia veci – dvoch nožov. Nenariadili napríklad ani psychiatrické vyšetrenie.

O šesť mesiacov neskôr sa Ivan Čulok počas vyučovania vlámal do školy na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach s nožom v ruke.

Spýtali sme sa generálnej prokuratúry, či prešetrila správnosť postupu okresnej prokurátorky v tomto prípade, na naše otázky zatiaľ neodpovedala. Rovnako sme nedostali odpoveď z ministerstva spravodlivosti, či prešetrilo trestný rozkaz sudcu okresného súdu.

Foto – TASR

Kto bol Ivan? Samotár, ktorý mal svoj svet

„Poznal som ho ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Duševné zdravie

Školstvo

Útok vo Vrútkach

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie