Denník N

Ad.: One time demisia, next time späťvzatie

Členovia súdnej rady počas výberu sudcov Najvyššieho správneho súdu. Foto - FB súdnej rady
Členovia súdnej rady počas výberu sudcov Najvyššieho správneho súdu. Foto – FB súdnej rady

Súdna rada doslova a do písmena zachránila projekt vlajkovej lode celej reformy súdnictva.

Ján Mazák je predsedom súdnej rady
Miloš Kolek je podpredsedom súdnej rady

Tomáš Hubinák otvoril na stránkach tohto denníka inú tému pozdravom pre Súdnu radu Slovenskej republiky:

„Pozdravujeme týmto súdnu radu a gratulujeme k minulotýždňovému štvrtkovému výkonu, za ktorý by sa onehdy nehanbila ani súdna rada pod vedením slabikujúcej osoby, ktorá o sebe hovorí v tretej osobe jednotného čísla (k neústavnému rozhodnutiu o nepripustení opätovnej účasti v predchádzajúcich voľbách neúspešných kandidátov na sudcov Najvyššieho správneho súdu v novej voľbe niekedy nabudúce).“

Nemáme problém vnímať kritiku postupov a rozhodovania súdnej rady. „Pozdrav“ Tomáša Hubináka, ktorý by inak možno nestál ani za prečítanie, sme však nemohli nechať bez povšimnutia z viacerých dôvodov.

Výberové konanie nie sú voľby

Pán Hubinák chce niekedy nabudúce písať o neústavnom rozhodnutí o nepripustení opätovnej účasti v predchádzajúcich voľbách neúspešných kandidátov na sudcov Najvyššieho správneho súdu v novej voľbe.

Veľa toho nenapíše. Žiadne voľby, predchádzajúce ani nové, sme pri výbere kandidátov na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky nikdy nevykonali a nebudeme konať. Súdna rada ako výberová komisia uskutočnila doposiaľ dve kolá výberového konania a chystá sa na jeho tretie kolo. Ak si niekto mýli voľby, ktoré patria do kompetencie súdnej rady, s výberovým konaním, ktoré sa výnimočne a len v jedinom prípade dostalo do jej právomoci, tak sa dá oprávnene spýtať, či rozumie tomu, čo chce písať.

Takto vážne sa mýliaci človek by sa preto mal zdržať odvážneho porovnávania výkonu súdnej rady pri obsadzovaní najvyššieho správneho súdu s jej rozhodovaním za čias Štefana Harabina.

Aj ironických gratulácií.

Súdna rada improvizovala, výsledkom je fungujúci Najvyšší správny súd

Veď pri neuveriteľne medzerovitej a nejasnej úprave výberového konania (opakujeme, nie volieb!) súdna rada dokázala vybrať (nie zvoliť!) sedemnásť kandidátok a kandidátov na Najvyšší správny súd vrátane voľby (nie výberu!) kandidáta na jeho predsedu.

Súdna rada doslova a do písmena takýmto aktívnym a efektívnym spôsobom zachránila projekt vlajkovej lode celej reformy súdnictva. Najvyšší správny súd môže od 1. augusta smelo začať konať a rozhodovať.

Áno, improvizovali sme, namiesto jedného výberového konania sme zorganizovali tri kolá toho istého výberového konania. Tri výberové konania, ba ani dve by sme totiž nestihli do konca júla, keď súdna rada končí ako výberová komisia. Prečo? Lebo výberové konanie sa začína podaním žiadostí, prechádza viacerými fázami (verejné vypočutie, preskúmanie sudcovskej spôsobilosti, ktoré samo osebe trvá podľa povahy veci aj mesiac, dva, rozhodovanie o úspešnosti kandidátov) a napokon sa končí predložením návrhu na ich vymenovanie hlave štátu alebo návrhu na ich preloženie alebo pridelenie na Najvyšší správny súd.

Takže prvé výberové konanie by sa končilo niekedy v polovici júla. Nové, druhé výberové konanie by sme nielen nestihli, ale museli by sme ho vyhlásiť už len na taký počet voľných miest na Najvyššom správnom súde, aký by zostal po prvom výberovom konaní.

Len snaha vyhnúť sa týmto dôsledkom viedla k tomu, že sme v jedinom výberovom konaní vyhlasovali tri kolá.

V súdnej rade rozhoduje väčšina

A boli sme a sme toho názoru (spolu s ďalšími členmi súdnej rady), že ak niekto neuspel v niektorom z týchto kôl, tak sa už na ďalšom kole výberového konania nemôže zúčastniť.

Musí chtiac-nechtiac počkať na výberové konanie, ktoré už vyhlási predseda Najvyššieho správneho súdu.

A to je tak všetko k „milému pozdravu“ od Tomáša Hubináka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie