Denník N

Má hráčov aj z našej ligy, no vyhralo v Nemecku. Severné Macedónsko je najväčším outsiderom Eura

Radosť po góle Nemecku. Foto - TASR/AP
Radosť po góle Nemecku. Foto – TASR/AP

2000 slov o tíme, ktorý sa za posledné roky posunul o sto miest v rebríčku FIFA.

Pred šiestimi rokmi by to nikomu ani nenapadlo. V júni 2015 pricestovala macedónska reprezentácia do Rajeckých Teplíc a pripravovala sa na kvalifikačný zápas o postup na Euro 2016 proti Slovensku.

Naši boli vtedy v tabuľke na prvom mieste, keďže zdolali Ukrajinu aj Španielsko. Macedónsko sa mohlo porovnávať len s Luxemburskom a Bieloruskom, ďalšími dvoma outsidermi skupiny.

Vo FIFA rebríčku sa nachádzalo na 162. mieste, na vrcholový turnaj sa nikdy v ére samostatnosti nekvalifikovalo a v krajine sa viac rozprávalo o politickom napätí ako o futbale.

V hoteli deň pred zápasom poskytol Denníku N rozhovor brankár Tome Pačovski, ktorý dlho pôsobil v Belgicku a patril k najskúsenejším v kádri. „Hrali sme s dobrými tímami ako Španielsko a, samozrejme, aj so Slovenskom, ktoré je v našej skupine najlepšie. Bolo veľmi ťažké proti týmto tímom bojovať o výhru. Ale sme mladí a budeme sa pripravovať na novú kvalifikáciu,“ povedal.

Keď rozprával, sedeli okolo neho piati spoluhráči a smiali sa. Vtipkovali o jeho nie práve bezchybnej angličtine. Ak by ste však povedali, že na ďalšie Euro sa dostanú aj Macedónci, bolo by to tiež takmer ako vtip.

Prešlo však päť rokov a Macedónsko – ktoré má od roku 2019 pre územný spor s Gréckom už oficiálny názov Severné Macedónsko – chce byť čiernym koňom Eura 2020(1). Zatiaľ čo v roku 2016 patrilo k európskym trpaslíkom, teraz sa dostalo medzi 24 najlepších na kontinente.

A pravdepodobne nebude len do počtu. Zverenci Igora Angelovského v marci v kvalifikácii na MS 2022 vyhrali výborným výkonom v Nemecku 2:1, hrajú sympatický útočný futbal a v skupine majú troch takmer vyrovnaných súperov: Holandsko, Ukrajinu a Rakúsko.

Severné Macedónsko sa v rebríčku FIFA posunulo presne o sto miest vyššie, napriek tomu je stále najväčším outsiderom Eura.

V takej pozícii sa však vždy cítilo najlepšie. Má najlepšiu generáciu hráčov vo svojej histórii – vedie ju legendárny útočník Goran Pandev (37), ktorý naznačil, že Euro bude znamenať koniec jeho kariéry.

Pandev s Interom Miláno vyhral v roku 2010 Ligu majstrov, ale niekoľkokrát povedal, že by všetky svoje trofeje vymenil za šancu reprezentovať svoju krajinu na veľkom turnaji.

V roku 2015 však na Slovensku nebol. Pandeva natoľko rozčúlili pomery v macedónskom futbale, že dva roky za národný tím ani nehral.

Na konci kvalifikácie na Euro sa Macedónska futbalová federácia (FFM) rozhodla odvolať srbského trénera Ljubinka Drulovića a nahradila ho jeho dovtedajším asistentom Igorom Angelovským. Ten mal skúsenosti najmä z domáceho futbalu.

S Rabotnički Skopje sa takmer dostal do skupinovej fázy Európskej ligy, hoci klub musel počas každého prestupového okna predávať svojich najlepších hráčov, aby prežil.

Prvá vec, ktorú Angelovski spravil po nástupe do funkcie, bol let do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie