Denník N

Z Hegerových bonmotov sa nenajeme

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister financií sa venuje svojej mačke, premiér sa prizerá a podnikatelia na Slovensku vyše roka márne čakajú na odškodnenie.

Autor je predsedom strany Dobrá voľba

Európsky súd pre ľudské práva začiatkom júna prijal žalobu podnikateľa proti Slovenskej republike. Reaguje na vynútené zatvorenie prevádzok v marci 2020 na základe nariadenia úradu verejného zdravotníctva.

Je to prvá žaloba priamo súvisiaca s lockdownom, ale určite nebude posledná, pretože podnikateľom na Slovensku došla trpezlivosť. Vyše roka márne čakajú na odškodnenie za zatvorené prevádzky. Minister financií zjavne nemá čas to riešiť. Venuje sa neregistrovanej vakcíne, pripadne svojej mačke.

Aby bolo jasné hneď na začiatku: ochrana verejného zdravia je a musí byť nadradený záujem. Musí byť na prvom mieste a každý musí rozumieť, že jeho práva sa môžu v mene záchrany životov dočasne obmedziť. Neznamená to však anarchiu ani bianko šek pre vládu, aby si robila, čo chce. Po prvé, v právnom štáte musia byť obmedzenia vyhlásené v súlade so zákonom. A po druhé, poškodeným podnikateľom patrí primeraná náhrada.

Na Slovensku nebola splnená ani jedna z tých dvoch podmienok. Prvý lockdown bol obdobím, keď nevládli zákony a právo, ale konzíliá a komisie, ktoré si premiér Matovič zriadil, aby sa zbavil zodpovednosti za riadenie štátu.

Vládna väčšina už rok sľubuje, že prijme odškodňovací zákon. Už rok na to čakajú podnikatelia, živnostníci, rodinné firmy, ktoré sa pre vládne obmedzenia dostali do existenčných problémov.

Nedočkali sa. Odškodňovací zákon trikrát neprešiel ani cez vládu. Naposledy, začiatkom marca tohto roka, o ňom dokonca odmietla rokovať. Dôvodom tohto chaosu bol opäť raz osobný spor Igora Matoviča a Richarda Sulíka.

Naposledy, po rokovaní vlády 7. apríla, už pod vedením premiéra Eduarda Hegera, bolo oznámené, že odškodňovací zákon bol odobraný ministrovi hospodárstva a agendu prevzal minister financií. Odvtedy vláda zasadala štrnásťkrát, ale Igor Matovič ani na jedno rokovanie návrh takého zákona nepredložil.

Pomoc podnikateľom na Slovensku bola jedna z najnižších vôbec v Európe. Vláda má plné ústa podpory konkurencieschopnosti, ale ako môže slovenský podnikateľ konkurovať rakúskemu, poľskému, českému alebo nebodaj nemeckému, keď ich vlády odškodnili a pomohli im. Naši podnikatelia na všetko zostali sami. V lepšom prípade ich to stálo životné úspory, v horšom celé podnikanie.

Príprava zákona si vyžaduje prácu. Za rok od volieb sa celé Slovensko presvedčilo, že normálnej práce nie je Igor Matovič schopný. Je najvyšší čas, aby zasiahol predseda vlády. Lenže premiér Eduard Heger si vládnutie zrejme tiež pomýlil so súťažou v krasorečnení. Denne nás k tomu zásobuje čoraz trápnejšími metaforami, akurát robota mu pri tom stojí.

Ľudia čakajú na rozhodnutia, na výsledky, v tomto prípade na odškodňovací zákon. Prezidentka vymenovala Eduarda Hegera, aby riadil vládu. Je najvyšší čas, aby sa toho chopil. Prvá úloha – urobiť poriadok s neschopným ministrom financií.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie