Denník N

Libuška, Popoluška, Aschenbrödel. Bola krásna zvonku aj zvnútra

Libuše Šafránková (7. 6. 1953 - 9. 6. 2021)
Libuše Šafránková (7. 6. 1953 – 9. 6. 2021)

Kolegovia, blízki ľudia, české aj slovenské a zahraničné médiá dnes spomínajú na herečku Libušu Šafránkovú, ktorá zomrela vo veku 68 rokov.

Keď sa na prelome 60. a 70. rokov režisér Antonín Moskalyk rozhodol sfilmovať knihu Boženy Němcovej Babička, dlho nemohol nájsť vhodnú herečku do postavy Barunky. Hľadal v ochotníckych spolkoch aj na školách, až dostal tip na mladú študentku konzervatória v Brne. Uchvátila ho na prvý pohľad a hneď na začiatku nakrúcania celý štáb vedel, že tu je veľký talent. Ako prvý záber v Babičke sa totiž nakrúcala posledná scéna celého filmu, v ktorej Barunka vybehne k úľom povedať včelám, že babička zomrela. Tá scéna bola veľmi sugestívna – Libuše Šafránková totiž naozaj plakala a jej tvár vyjadrovala emócie tak presvedčivo, že režisér zastavil kameru až po niekoľkých sekundách.

Čoskoro už išla rýchlo z filmu do filmu, stvárnila takmer 150 postáv a popritom sa venovala aj divadlu. Princ a Večernica, Vrchní, prchni, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Kolja, Báječná léta pod psa, ale pre väčšinu ľudí je najviac spojená s Popoluškou, ktorú si zahrala v devätnástich. Často sa pred kamerou či na pódiu objavovala s partnerom Josefom Abrhámom, od roku 1976 boli manželmi.

Česká herečka, ktorá sa stala populárnou aj v Nemecku, zomrela len dva dni po svojich 68. narodeninách. V posledných rokoch bojovala s rakovinou pľúc. Dnešná správa o jej smrti zarmútila nielen jej kolegov a spolupracovníkov, ktorí na ňu spomínajú na sociálnych sieťach, profilové články jej venovali aj médiá v troch krajinách.

Tu je výber z ich reakcií.

Zdeněk Svěrák

Vždy sa jej hovorilo Libuška, nikdy Libuše, pretože to bolo také milé dievča, že sa to jednoducho inak povedať nedalo. Libuška bola neskutočne nadaná herečka, môžete na ňu spomínať tak, že vás dojala alebo rozosmiala, pretože ona dokonale plnila obe tieto úlohy. Asi najradšej ju mám v scéne z filmu Vesničko má středisková, keď počíta žiarlivému manželovi, ako dlho vydrží na jedno nadýchnutie pod vodou. Myslím, že nebudem sám, kto na ňu bude spomínať ako na krásnu a veselú ženu.

Olga Menzelová

Ako keby dnes zašlo slnko…

Prírodný úkaz, to vždy hovoril Jirko o Libuške Šafránkovej. Spájalo ich kamarátstvo už od 70. rokov, keď Libuška hrala v Činohernom klube v Jirkovom predstavení Tři v tom. Bola aj skvelou kamarátkou na ich ceste v Indii, kde boli hosťami filmového festivalu. Jirko na tú cestu veľmi rád spomínal a so smiechom hovoril, že Libuška chcela v Indii za každú cenu cvičiť jogu a Indovia sa veľmi čudovali.

A veľká zábava bola aj pri nakrúcaní Jirkovho posledného filmu Donšajni. Libuška bola skvelá! Krásna zvonku aj zvnútra.

Zbohom, Libuška, krásny obláčik vám prajem a opatrujte mi tam hore, prosím, Jiříka.

Jan Hřebejk

Odišla herečka, ktorú mali všetci radi. Zostal jej o niekoľko rokov starší, chorý muž. Milovaná dvojica veľkých umelcov bez škandálov. Noblesa, šarm, diskrétnosť… Smútok. Sústrasť ich synovi a vnúčatám.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie