Denník N

V kauze CT je osem obvinených – raper Ego aj riaditeľka Domčeková

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Polícia po takmer roku v kauze predraženého CT v piešťanskej nemocnici obvinila bývalých členov správnej rady aj šéfku manažmentu.

Prípad predraženého CT, pre ktorý odstúpil predseda parlamentu Pavol Paška, ministerka Zuzana Zvolenská aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová, by sa mohol dostať pred súd. Polícia totiž v kauze obvinila osem ľudí z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Pre TASR to povedala hovorkyňa generálneho prokurátora Andrea Predajňová. Obvinenia mali padnúť 10. septembra, prokuratúra a polícia však nechce zverejniť, kto je obvinený. Podľa informácií Denníka N by mali byť medzi nimi  štyria zo šiestich vtedajších členov správnej rady nemocnice, a teda aj raper Ego – Michal Straka, obvinená by mala byť aj doterajšia riaditeľka nemocnice Mária Domčeková.

„Neviem o tom nič, mne nič doručené nebolo. Neviem nič, iba to, čo mi hovoríte,“ povedala riaditeľka nemocnice Mária Domčeková, ktorá je stále vo funkcii. Vraví, že na polícii raz vypovedala, bolo to však „dávnejšie“.

Z vedenia parlamentu museli odísť Pavol Paška a Renáta Zmajkovičová. Foto – TASR

Zmajkovičová: To bola politická kultúra

Medzi obvinenými nie je Renáta Zmajkovičová, ktorá bola členkou dozornej rady a dnes je stále poslankyňou Smeru a krajskou predsedníčkou strany v Trnave.

„Dnes som sa dočítala v médiách, že padlo 8 obvinení v súvislosti s nedokonaným činom nákupu CT v piešťanskej nemocnici. Samozrejme, obvinená nie som,“ reagovala na svojom facebooku Zmajkovičová. „Od začiatku som uvádzala, že s predmetným obstarávaním a vôbec so žiadnym obstarávaním nebola nijako spojená moja funkcia v dozornej rade. Napriek tomu som úplne na samom začiatku vyvodila politickú zodpovednosť a odstúpila som z vysokej politickej pozície.  Tomu sa hovorí politická kultúra.“

Video: Takto rapper Ego reagoval na kauzu CT ešte vlani
(pozor, vulgárne výrazy)

Pol roka po Čislákovej pseudokauze

Na prípad upozornil lekár a člen správnej rady nemocnice Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová, ktorá tiež sedí v správnej rade. Obvinenia by sa ich teda týkať nemali, pretože boli proti nákupu predraženého CT. Suchánek Denníku N povedal, že na polícii k prípadu vypovedal ešte v apríli a jeho výpoveď zabrala štyri či päť hodín.

Obvinenia prichádzajú pol roka po tom, čo minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý Zvolenskú vystriedal, povedal, že CT je pseudokauza a Zvolenská vôbec nemala odstupovať.

Miliónový rozdiel

O predraženom nákupe CT prístroja informovali médiá vlani v novembri. Piešťanská nemocnica vtedy chcela kúpiť CT prístroj za takmer 1,6 milióna eur. Rovnaký pritom kúpila o pol roka skôr Nemocnica Havlíčkův Brod za 540-tisíc eur. Piešťanská nemocnica chcela kúpiť prístroj od firmy Medical Group.

V tejto firme v minulosti pôsobil aj Pavol Paška, pre kauzu odstúpil z postu šéfa parlamentu. Donútil ho k tomu najmä tlak verejnosti, ktorá pre kauzu protestovala v uliciach.

Zmluvu nakoniec zrušili a dnes pracujú v nemocnici na starom prístroji, ktorý chceli vymeniť už pred tromi rokmi.

Podozrivé v súťaži bolo aj to, že Medical Group mal v elektronickej aukcii len jedného konkurenta – nitriansku firmu Meditecona. Rozdiel v ich ponukách bol zhruba dve stotiny percenta z celkovej ceny. Rozdiel bol totiž 300 eur.

Podozrivé bolo aj to, že jedno CT už predtým nemocnica vysúťažila. Ešte v roku 2012 totiž nemocnica chcela kúpiť CT prístroj o 600-tisíc lacnejší ako vlani. Súťaž však po voľbách, ktoré vyhral Smer, zrušilo nové vedenie nemocnice.

Riaditeľka neprávom

V nemocnici nebol problematický len nákup CT prístroja, ale aj spôsob, ako bola zvolená jej šéfka Mária Domčeková. Generálna prokuratúra už dávnejšie povedala, že riaditeľka nemocnice v Piešťanoch Mária Domčeková nebola zapísaná do orgánov neziskovej organizácie v súlade so zákonom.

Ministerstvo zdravotníctva totiž rozšírilo v minulosti počet členov v správnej rade a dosadilo tam viac svojich ľudí. Tí potom zvolili Domčekovú. Aj napriek stanovisku prokuratúry je riaditeľka stále na čele nemocnice.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie