Denník N

Únia, Spojené štáty a Slovensko (K prvej ceste Joea Bidena do Európy)

Joe Biden na britskej leteckej základni na začiatku svojej prvej cesty do Európy vo funkcii amerického prezidenta. Foto - TASR/AP
Joe Biden na britskej leteckej základni na začiatku svojej prvej cesty do Európy vo funkcii amerického prezidenta. Foto – TASR/AP

Nemali by sme sa pýtať, s akou agendou Biden príde, ale malo by nás zaujímať, aká je agenda Európskej únie v týchto rokovaniach.

Autor je filozof, publicista a bývalý politik

Po Trumpových deštruktívnych rokoch Európska únia očakáva, s akou agendou americký prezident Biden príde na svoje prvé európske turné. Je celkom isté, že konfliktný, mentorský, ba až vydieračský tón, taký charakteristický pre Trumpa, už počuť nebudeme. Opačne, všeobecne sa očakáva konštruktívne rokovanie a aj prvé kroky nového euroamerického zbližovania.

Lenže výsledky stretnutia G7, NATO, samitu EÚ – USA a prvého rokovania Biden – Putin sú veľmi hmlisté. Už to prvé postavenie otázky, s akou agendou Biden príde, by malo byť opačné: aká je agenda Európskej únie v týchto rokovaniach? Čo sú priority nášho európskeho záujmu? Ako si Únia sformovala svoje strategické záujmy pri tvorbe novej svetovej finančnej architektúry, v klimatickej agende, v obchodnej politike (a to nielen vo vzťahu k Číne, kde sa črtá najkonfliktnejšie pole s USA…)? Čo je prioritou Únie vo vojensko-bezpečnostnej oblasti, a teda akým smerom posilniť spoluprácu v NATO? No a napokon, kam by chcela Európa posunúť Bidenovu pozíciu pri rokovaniach s Putinom?

Všetky tieto otázky sú zahalené hmlou a nanajvýš špekuláciami. Som však presvedčený, že Únia napriek častému skloňovaniu „strategickej autonómie“ voči USA žiaden realistický program zatiaľ nemá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Joe Biden

Komentáre

Teraz najčítanejšie