Denník N

Szalayová, ktorá pripravuje reformu nemocníc: Chceme mať jednolôžkové izby

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Angelika Szalayová pripravuje na ministerstve zdravotníctva reformu nemocníc. V rozhovore vysvetľuje, čo by mali pripravované zmeny priniesť pre fungovanie nemocníc aj pacienta.

Angelika Szalayová bola už pri reformách Rudolfa Zajaca ako členka jeho reformného tímu. Dnes má na ministerstve zdravotníctva na starosti reformu nemocníc. Tá je podmienkou, aby Slovensko dostalo peniaze z plánu obnovy.

Z týchto peňazí sa majú stavať a rekonštruovať nemocnice. Jedna nová by mala vzniknúť aj v hlavnom meste, kde je stav budov veľmi zlý. „Napríklad Staré Mesto je už skôr archívna budova ako nemocničná,“ hovorí Szalayová.

V rozhovore vraví, prečo by reforma teraz mala prejsť, aj keď sa to minule nepodarilo, ale aj:

  • ako budú fungovať nemocnice,
  • ako chce štát vyriešiť stredné Slovensko, kde sú štyri veľké nemocnice,
  • ako má vyzerať nárok pacienta,
  • či sa budú zatvárať pôrodnice.

Keď pred dvoma rokmi predkladala podobnú reformu nemocníc Andrea Kalavská, nepochodila. Prečo by to teraz malo byť inak?

Veríme, že je o niečo lepšie pripravená. Vychádzame síce z rovnakých predpokladov ako predchádzajúca reforma, no s jasne a transparentne nastavenými detailmi a podmienkami. Reforma je naviazaná na plán obnovy, kde máme z Európskej únie sľúbenú viac ako miliardu eur, ktoré získame, ak bude prijatá. Verím, že cieľ zreformovať zdravotníctvo a následne také potrebné investície nás spolu s politickou podporou dovedú do cieľa.

Teraz máte lepšie postavenie, lebo za reformu prídu peniaze. Tak sa to aj ľahšie komunikuje?

Verím, že áno.

Reforma je naplánovaná na desať rokov. Ak by prešla, ako budú nemocnice vyzerať v roku 2030?

Chceme nastaviť pravidlá a podmienky. Chceme výrazne podporiť rehabilitačnú a následnú starostlivosť, ktoré dnes veľmi chýbajú. Máme pacientov, ktorí sú po náhlej cievnej mozgovej príhode, akútnu fázu zvládneme veľmi dobre a potom zostávajú na akútnych lôžkach, kde nemôžu byť dlho. Prípadne idú domov a rehabilitácia nie je taká, aká by mala byť, pričom čím bude ten človek nasledujúce týždne viac rehabilitovať, tým rýchlejšie sa vráti do bežného života.

Z 28-tisíc akútnych lôžok má ich počet klesnúť za desať rokov na 17-tisíc. Všetky majú byť dlhodobé?

Pravdepodobne nie všetky. Chceme aj humanizovať izby v nemocniciach, čo ich počet zníži. Ešte dnes sú nemocnice, ktoré majú aj šesťlôžkové izby. Je to extrém, ale troj- či štvorlôžkové

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislavské nemocnice

Reforma nemocníc

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie