Denník N

Deťom má po mesiacoch doma pomôcť doučovanie, no štát to platí len trom percentám žiakov

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Doučovanie dostane odhadom len 14-tisíc detí, hoci bez internetového vyučovania ich cez pandémiu bolo až okolo 106-tisíc. Rodičia platia deťom aj súkromné doučovanie, vychádza ich to v priemere 10 eur na hodinu.

Už mesiac sú otvorené plošne všetky školy na Slovensku. Niektoré deti sa vrátili do lavíc po viac ako pol roku a učitelia postupne zisťovali, aké medzery vo vedomostiach ich žiaci majú.

„Medzi deťmi boli obrovské rozdiely, asi tretina detí výrazne zaostávala za ostatnými,“ hovorí Eva Kňaze Tomanová, riaditeľka základnej školy v Krušovciach neďaleko Nitry.

Sú medzi nimi deti z chudobnejších rodín, ktorí sa len málo učili na diaľku. Ale takisto aj deti, ktoré sa učili online, no pomalšie chápali učivo „alebo mali zaneprázdnených rodičov, ktorí sa im popri práci nestihli venovať a nedovysvetlili látku“.

Táto základná škola bola jednou z viac ako 470 škôl, ktoré sa rozhodli deti doučovať ešte aj po bežnom vyučovaní a dostali na to peniaze od ministerstva školstva. Na projekt doučovania pod názvom Spolu múdrejší štát vyčlenil 1,5 milióna eur.

Za tieto peniaze sa doučovanie dostalo odhadom len k 3 percentám detí a 20 percentám škôl, vypočítali analytici Centra vzdelávacích analýz. Doučovanie je pritom podľa nich jedným z najefektívnejších spôsobov, ako pomôcť deťom dobehnúť rozdiely, ktoré vznikli zatvorením škôl. Kritizujú ministerstvo školstva, že sa doučovanie dostalo len k malému podielu detí.

Zdroj – Centrum vzdelávacích analýz

Rodičia vyhľadávajú aj súkromné doučovanie. Portál Doučma očakáva veľký záujem koncom augusta a začiatkom septembra, hovoria o očakávanom „výbuchu“ v počte žiadostí.

Aj tri mesiace doučovania dokážu pomôcť

V základnej škole v Krušovciach muselo v apríli a v máji asi 30 detí ostať v škole aj po druhej hodine popoludní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie