Denník N

Lietajúceho Fína odstavili jedným z najklzkejších politických manévrov v histórii atletiky

Paavo Nurmi počas jedného z behov v Paríži. Foto - TASR/AP
Paavo Nurmi počas jedného z behov v Paríži. Foto – TASR/AP

Paavo Nurmi na olympiáde v roku 1924 v Paríži dokázal to, čo nikto pred ním ani po ňom.

Keď niekedy budete mať pocit, že vás čaká náročný týždeň, spomeňte si na Paava Nurmiho. Meno tohto fínskeho legendárneho bežca na stredné a dlhé vzdialenosti možno už nie je také známe, no svojho času to bol jeden z najslávnejších športovcov na planéte.

Na olympiádu do Paríža v roku 1924 prichádzal ako trojnásobný olympijský víťaz a favorit. V priebehu šiestich dní mal na programe sedem pretekov.

Najťažší deň ho čakal vo štvrtok 10. júla 1924. Dve finálové disciplíny v behu na 1500 a 5000 metrov sa konali iba dve hodiny po sebe.

Tri týždne predtým si to Nurmi vyskúšal nanečisto v Helsinkách. V priebehu jednej hodiny odbehol oba behy a v oboch vytvoril nový svetový rekord.

Rovnako si veril v Paríži. Prvé preteky na 1500 metrov jednoznačne vyhral. Za svojím svetovým rekordom zaostal sekundu, no len preto, že s jasným náskokom záver vypustil, aby ušetril sily.

V druhom behu ho čakal jeho najväčší súper – fínsky krajan Ville Ritola, ktorý bol oddýchnutý. Spolu s ďalším švédskym pretekárom nasadili od začiatku rýchle tempo na úrovni svetového rekordu, pretože si mysleli, že Nurmi musí byť unavený. Nurmi, ktorý bol revolucionárom v tempovom behu, tentokrát hodil stopky do trávy a rozbehol sa ich stíhať.

V polovici trate sa dostal do vedenia a napokon pred Ritolom zvíťazil. Ako napísal Guardian, v oboch behoch vyhral bez tlaku súperov. Ešte v ten večer ho videli tancovať v jednom nočnom klube na Montmartri.

„Tanec bol dobrý spôsob, ako sa vyklusať po ťažkom dni na dráhe,“ povedal podľa AP Nurmi.

Cezpoľný beh

Dve zlaté olympijské medaily v dvoch disciplínach za jeden deň bol jeden z najslávnejších momentov legendárneho bežca. Odvtedy sa to podarilo iba jednej inej bežkyni: Američanke Chandre Cheeseboroughovej v štafetách na 4 x 100 a 4 x 400 metrov na olympiáde v Los Angeles v roku 1984.

Možno ešte obdivuhodnejší výkon však Nurmi podal o deň neskôr, keď sa bežal cezpoľný beh na 10-tisíc metrov. Počas celej olympiády bolo v Paríži veľmi teplo, no tento deň bol až extrémny. Na slnku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

OH Tokio 2021

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie