Denník N

Tuchel urobil skvelú prácu, mali by sme kúpiť Haalanda. Fanúšička Chelsea hodnotí sezónu

Foto - Twitter Elizabeth Helenek
Foto – Twitter Elizabeth Helenek

Keď sa dozvedela, že španielska reprezentácia si pred Eurom zriadila tréningový kemp neďaleko jej bytu, hneď išla čakať pred bránu športového areálu. Elizabeth Helenek dúfala, že sa tam stretne s Césarom Azpilicuetom, jej obľúbeným hráčom z obľúbeného klubu.

Nepodarilo sa jej to, no keď sa to vďaka Twitteru dozvedel Azpilicueta, nechal jej v tréningovom centre podpísaný dres Chelsea. „Keď som to zistila, plakala som. Je to veľmi milé, musím si ho zarámovať,“ vraví v jednom zo svojich videí.

Helenek je Američanka, ktorá žije v Madride. Spravuje profil The Chelsea Social a v komunite fanúšikov Chelsea je známa ako youtuberka, ktorá vo videách rozoberá zápasy a dianie okolo klubu. Objavila sa aj v oficiálnej relácii Premier League.

V rozhovore

  • hodnotí uplynulú sezónu,
  • vysvetľuje, prečo verí Tuchelovi,
  • a radí, koho by Chelsea mala v lete kúpiť.

Zlomový moment minulej sezóny prišiel v januári, keď klub prepustil Franka Lamparda. Ako ste to vnímali?

Dosť ma to prekvapilo. Myslela som si, že ak by ho chceli vyhodiť, urobili by to po zápase s Leicestrom (19. januára, Chelsea prehrala 0:2, pozn. red.). Keďže sa to nestalo, mala som pocit, že klub mu dá viac času na prácu.

Potom Chelsea vyhrala zápas v pohári a vedenie vyhodilo Lamparda. To som naozaj nečakala, ale myslím si, že Lampard vedel, že to príde. A aj preto sa rozhodol, že v jeho poslednom zápase bude kapitánom Mason Mount.

Bolo správne, že Lampard skončil?

Ešte pred jeho výpoveďou som bola smutná, pretože Chelsea prehrávala veľa zápasov, nevidela som žiadne herné zlepšenie. No keď sa teraz obzriem za sezónou, ťažko argumentovať proti jeho odchodu. Chelsea vyhrala Ligu majstrov, čo znamená, že to asi bolo správne rozhodnutie, hoci veľmi náročné.

Myslíte si, že mal na to, aby bol manažérom klubu, ako je Chelsea? Nestal sa ním príliš skoro?

Asi to bolo skoro, veď to bol iba jeho druhý rok na manažérskej pozícii. Šanca trénovať Chelsea prišla v zlom čase. Ak by to bolo o desať rokov neskôr, mohlo to dopadnúť úplne inak. Lampard ešte nemal dosť skúseností na to, aby presne vedel, ako postupovať v kritických momentoch a v čase, keď sa nedarí. Stále sa učí a to je úplne v poriadku, ale v klube ako Chelsea sú podmienky iné. Aj napriek tomu si myslím, že z neho bude skvelý manažér.

Čo bol najväčší problém tímu pod Lampardom?

Obrana. Dávali sme veľa gólov, no zároveň sme ich veľa dostávali. Zo štandardných situácií, ale aj z hry. Obrana nepôsobila stabilne, nemali sme v nej stopérsku dvojicu, ktorá by bola pevná a nespochybniteľná. Nikto z obrancov obzvlášť nevynikal, možno okrem Thiaga Silvu. Obrana bola niečo, na čom Chelsea potrebovala zapracovať, a je to aj najdôležitejšia vec, ktorú Tuchel zmenil.

Občas som mal pocit, že Lampard prehliada niektorých hráčov. Tak to bolo napríklad s Antoniom Rüdigerom, ktorý v zime takmer odišiel, no pod Tuchelom sa vrátil do zostavy a podával skvelé výkony. Čiastočne to platí aj o Christensenovi a Alonsovi. Na druhej strane by sa bez Lamparda asi v Chelsea nepresadili Mason Mount, Reece James či Tammy Abraham.

Je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie