Denník N

Imunitný systém dieťaťa má obrovskú schopnosť učiť sa, nemôže byť vakcínami preťažený, hovorí imunológ Jeseňák

Miloš Jeseňák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miloš Jeseňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Miloš Jeseňák sa venoval očkovaniu v rizikových situáciách už pred pandémiou. V rozhovore vysvetľuje, že deti neočkujeme iba s cieľom dosiahnuť skupinovú imunitu a prečo je dôležité očkovať deti s cukrovkou či obezitou.

V rozhovore sa dočítate:

  • či nám rok a pol v izolácii zhoršil prirodzenú imunitu,
  • koľko ľudí sa nemôže očkovať,
  • či antivaxerské trendy zostávajú na internete alebo je ich čoraz viac aj v ordináciách,
  • prečo imunológa volajú k zlomenej nohe,
  • prečo ho znepokojuje vtáčia chrípka v Číne,
  • ako v Martine zistíte, že je koniec semestra.

Na Slovensku sa otvorila čakáreň na očkovanie proti covidu-19 aj pre deti od 12 rokov. Prečo je dôležité očkovať ich?

Deti sú z pohľadu covidu-19 najmenej rizikové – ak sa nebavíme o novorodencoch. Na druhej strane môžu predstavovať zdroj infekcie pre starších členov domácnosti, ktorí nie sú zaočkovaní alebo nemali po očkovaní dostatočnú imunitnú odpoveď. U detských pacientov existuje aj riziko pocovidového zápalového syndrómu, ktorý je veľmi rizikový a môže viesť k trvalým následkom. Samostatnú kategóriu tvoria deti a adolescenti s chronickými chorobami, u ktorých môže covid prebiehať komplikovane. Určite by som preto odporúčal očkovanie chronicky chorých detí a adolescentov, ktorí majú rizikové faktory typické pre dospelých pacientov. Napríklad cukrovku, obezitu, vysoký krvný tlak a tak ďalej.

Budú sa časom očkovať aj mladšie deti?

Viaceré z vakcín majú klinické skúšanie aj pre deti od šesť rokov. Uvidíme, na akú vekovú hranicu sa to posunie, pretože čím skôr dosiahneme celkovú zaočkovanosť aspoň 60-70 percent, tým bližšie budeme ku koncu pandémie. V prípade detí pod 12 rokov bude upravená celková dávka antigénu vo vakcíne.

Nemali by skupinovú imunitu zabezpečiť dospelí, na ktorých prebehli veľké klinické štúdie?

Vo všeobecnej medicíne je väčšinou adolescent považovaný v podstate za dospelého človeka. Čiže aj dávky v tejto vekovej kategórii sú rovnaké ako v pôvodných klinických štúdiách. Mladšie deti majú iné dávkovacie schémy, čiže pôjde o iný objem odskúšanej vakcíny. Štúdie, ktoré sa realizovali s deťmi vo veku 12 – 15 rokov, dokonca ukázali nielen lepšiu účinnosť vakcín v porovnaní s dospelými, ale aj bezpečnosť bez závažných vedľajších príznakov.

Adolescentov a deti však neočkujeme len s cieľom dosiahnuť skupinovú imunitu. Dôležitá zostáva aj prevencia choroby, ktorá môže mať závažný priebeh. Akokoľvek je zriedkavý, je aj veľmi nepríjemný a odporúčal by som sa mu vyhnúť.

Keď sa objavil britský variant, zdalo sa, že viac mladých ľudí končí v nemocniciach. Vedci teraz uvažujú aj o tom, či nové varianty nebudú infikovať čoraz mladšiu populáciu, aby sa šírili ľahšie. Čo si o tom myslíte?

Nové varianty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Zdravotníctvo

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie