Denník N

Zaškrtil štrnásťročného chlapca a jeho telo rozpustil v kyseline. Obávaný mafián sa po 25 rokoch dostal na slobodu

Giovanni Brusca na archívnej snímke z roku 1996, keď ho zadržala polícia. Foto: TASR/AP
Giovanni Brusca na archívnej snímke z roku 1996, keď ho zadržala polícia. Foto: TASR/AP

Taliani sa nevedia zhodnúť na tom, či je to facka alebo víťazstvo spravodlivosti.

Giovanni Brusca bol pravou rukou Salvatoreho „Toto“ Riinu, takzvaného „šéfa všetkých šéfov“ vtedy najznámejšej a najobávanejšej talianskej mafie zo Sicílie známej ako Cosa Nostra.

V roku 1996 ho chytila polícia a Brusca sa rozhodol porušiť omertu, starý mafiánsky sľub mlčanlivosti, vďaka čomu sa mal vyhnúť doživotnému trestu.

Aj napriek tomu, že sa priznal k približne 150 vraždám. Prezývali ho Scannacristiani, vrah alebo mäsiar, ťažko sa v slovenčine hľadá vhodný preklad.

Odpálil bombu v aute antimafiánskeho prokurátora Giovanniho Falconeho. Zaškrtil 14-ročného syna mafiána – informátora a jeho telo rozpustil v kyseline. Počas vypočúvania povedal, že chlapcovi tiekli po lícach slzy, keď umieral.

Keď minulý týždeň Bruscu po 25 rokoch pustili von z rímskeho väzenia Rebibbia, Taliani sa nevedeli zhodnúť, či to je výsmech alebo víťazstvo spravodlivosti.

Falconeho zákon

Giovanni Falcone zomrel v roku 1992, ale ešte stále sú s kolegom Paolom Borsellinom tvárami boja proti talianskej mafii. Boli prokurátormi počas takzvaného maxi súdneho procesu na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia, počas ktorého spravodlivosti čelilo 475 členov mafiánskej skupiny Cosa Nostra. Viac ako tristo z nich odsúdili.

Falconemu aj Borsellinovi potom vybuchli autá. S Falconem zomrela aj jeho manželka a traja ochrankári. Za ich smrťou bol práve Brusca.

Bol to však práve Falcone, ktorý prišiel s návrhom zákona, aby mafiáni, ktorí sa rozhodnú spolupracovať s políciou, boli ušetrení doživotného trestu. Nech majú motiváciu prehovoriť.

„Ako povedal antimafiánsky aktivista Luigi Ciotti, prepustenie Bruscu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie