Denník N

Samo Marec a Veronika Prušová: Po razii bol v meste chvíľu pokoj, ale v osade sa deti schovávali, keď zbadali niekoho cudzieho (+ podcast)

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

„Celé to bolo založené na logike, ktorá hovorí, že to môžeme urobiť, pretože vieme, že to nikoho nebude zaujímať, nič nebude nasledovať a nikto nijako nezareaguje. Akurát sa to tak nestalo,“ hovorí publicista a prekladateľ Samo Marec v rozhovore o razii v Moldave nad Bodvou.

Spolu s reportérkou Denníka N Veronikou Prušovou napísali knihu „Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave„, v ktorej do detailov opísali nielen priebeh samotnej razie a osem rokov sa ťahajúci reťazec zlyhaní jednotlivcov aj rôznych úrovní štátnej moci, ale aj príbehy jednotlivých aktérov – poškodených, obžalovaných aj ľudí, ktorí im pomáhali na ceste za spravodlivosťou. Hovorili s právnikmi, prokurátormi, starostami, s etnografom aj s ľuďmi z Moldavy a pokúsili sa zistiť, kde sú korene tohto komplikovaného prípadu a prečo jednotliví aktéri konali tak ako konali.

Dá sa v skratke povedať, čo sa stalo 19. júna 2013 v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou? 

SM: V ten deň tam prišlo viac ako šesťdesiat policajtov so psami, postupovali budovu po budove, vchod po vchode, dom po dome, miestnosť po miestnosti, vstupovali do nich bez toho, aby na to mali nejaké oprávnenie, zanechali po sebe spúšť, materiálne škody a niekoľko desiatok ľudí utrpelo rôzne zranenia. A to všetko sa dialo nie pod zásterkou, ale s oficiálnym odôvodnením, že sa policajti idú pozrieť, či tam nie sú nejaké osoby, po ktorých sa pátralo. Žiadne takéto osoby tam nenašli.

Diali sa vtedy alebo sa dejú aj teraz takéto razie bežne? Táto razia mala oficiálny názov…

SM: Akcia 100. To je oficiálne kódové označenie, ktoré sa používalo, ale ak sa pýtate na to, či sa takéto akcie dejú bežne, či niekedy inokedy prišlo k nejakému tvrdšiemu zásahu v nejakej osade bez nejakého ukotvenia v práve, tak aj v knihe spomíname ďalšie takéto príklady. Podrobnejšie sa tam venujeme prípadu vo Vrbnici. To je obec pri Michalovciach, kde dokonca majú rómskeho starostu, ktorý má veľmi dobré vzťahy s miestnymi policajtmi, všetko tam v rámci možností funguje bez väčších problémov.

Tam takisto z vyšších poschodí polície prišiel príkaz urobiť zásah v celom okrese a v rámci zásahu takisto došlo k násiliu na obyvateľoch rómskej osady. Keď tam starosta prišiel, tak mu povedali, že čo tam on vlastne chce riešiť. Máme veľa dôvodov sa domnievať, že v Moldave nešlo o izolovaný jav.

Veronika, ako reportérka Denníka N sa už roky venujete súdnictvu a sledovali ste aj tento prípad. V čom je iný? Prečo ste sa tak podrobne venovali práve tomuto prípadu?

VP: Tento prípad je iný tým, že obete razie, poškodení, sa vzopreli. V iných osadách, kam prišli policajti v rámci akcie 100, ktorá mala mimochodom ešte do roku 2013 podnázov represívno-pátracia, raziu pretrpeli, ostali ticho a život išiel ďalej. V tomto prípade poškodení podali trestné oznámenia a sťažnosti, začali sa voči postupu policajtov brániť a začalo sa to vyšetrovať.

Začala to vyšetrovať policajná inšpekcia a do toho vstúpil politický motív a celé sa to začalo zamotávať. Výsledkom bolo, že to skončilo na súde. Na súde však neboli v pozícii obžalovaných policajti, ktorí vykonali raziu, ale na súd sa dostali obete. Ich výpovede, to, že opísali, čo sa im v júni 2013 stalo, obrátili vyšetrovatelia proti nim. Boli obvinení z krivej výpovede, až to došlo na košický súd.

V knihe uvádzate, ako trápne ste sa cítili v pojednávacej miestnosti počas jedného z pojednávaní. Prečo?

VP: Košické súdy nemali dobrú povesť, vždy sa hovorilo, že fungujú ako štát v štáte, a ja som bola na košickom súde prvýkrát. Zažila som tam naozaj šok. To, ako sa sudcovia správali k obžalovaným – teda nie ako k jednej zo strán, ale pohŕdavo, arogantne. Naozaj to bolo veľmi ponižujúce a cítila som sa trápne za tých sudcov, že sa takýmto spôsobom v pojednávacej miestnosti správali. A to mimochodom pred očami ombudsmanky aj zástupcov zahraničných ambasád, ktorí rovnako pojednávania sledovali.

Nebola to teda celkom zabudnutá kauza, no napriek publicite mal prípad až absurdný priebeh.

VP: Áno a to súviselo práve s tým, čo sa udialo veľmi krátko po razii. Policajtov sa zastali vtedajší premiér Robert Fico, vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, ktorí vlastne povedali – áno, chlapi, dobre ste to urobili. Síce z pátracej akcie nebol žiaden výsledok, ale dostali pochvalu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie