Denník N

Čím viac nás bavilo byť rodičmi, tým silnejšie trpel náš partnerský vzťah

Ilustračné foto - Flickr.com/Jaime González
Ilustračné foto – Flickr.com/Jaime González

Nina a Tomáš boli v životoch svojich detí prítomní možno až príliš. Medzitým sa začal vyprázdňovať ich vzťah.

Mnohé páry si po narodení dieťaťa uvedomia, aké ťažké je manažovať rodičovstvo a partnerský život tak, aby nikto z rodiny nemal pocit, že je dlhodobo zanedbávaný, preťažený, nešťastný, ignorovaný či utláčaný.

Stalo sa to aj Nine a Tomášovi, ktorí pred narodením svojich dnes takmer sedemročných dvojčiat tvorili dlhoročný pár. Obaja hovoria, že prvý rok a pol s dvojčatami bol náročný. Deti neboli „skoordinované“, budili sa v rôznych časoch, chlapec často úpenlivo plakal, dcéra okolo roka nechcela jesť takmer žiadnu tuhú stravu, takže im museli pripravovať rôzne jedlá.

Odniesol si to ich partnerský život – nemali na seba čas, keď sa jeden staral o deti, druhý spal a potom sa vystriedali. Tomáš v tom čase aj rozširoval firmu, ktorú má s otcom a bratom, Nina si robila doktorát.

Hoci mali aj pomoc od rodiny, aj si platili paniu na upratovanie, žehlenie a občasné stráženie, zápasili s pocitom, že nič nestíhajú a všetko sa im rozpadá pod rukami. Ešte aj na výročie prvého rande, ktoré vždy romanticky oslavovali, skončili na pohotovosti, lebo deti mali celkom prozaické úporné hnačky.

„Považovali sme za prirodzené, že náš partnerský, intímny, sexuálny život vtedy išiel bokom. Mysleli sme si, že to bude dočasné, nakoniec, rozprávala som sa o tom s kamarátkami, čo mali deti skôr ako ja a mali už túto fázu za sebou. Skoro všetky mi hovorili, že to prejde, deti začnú lepšie spávať, rodičia sa prestanú strachovať nad každou maličkosťou a pochopia, že aj tak nikdy nebudú dokonalí a veľa vecí nie je v ich rukách, tak načo sa stresovať,“ hovorí Nina.

Tri roky takmer bez sexu

No v ich prípade prvotný šok a problémy s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie