Denník N

Andreas Herzog: S Klinsmannom som prežil Honduras, v Bayerne sme mali päť špiónov

Andreas Herzog. Foto N - Lukáš Vráblik
Andreas Herzog. Foto N – Lukáš Vráblik

Denník N sa pred Eurom rozprával s legendárnymi hráčmi a trénermi, ktorí písali históriu európskeho futbalu. Druhý rozhovor zo série „Európske hviezdy“ je so slávnym rakúskym záložníkom Andreasom Herzogom (52), ktorý hral za Bayern Mníchov či Werder Brémy.

V rakúskom futbale veľa väčších legiend nenájdete. Národný tím priviedol dvakrát na majstrovstvá sveta (1990 a 1998) a v deväťdesiatych rokoch patril k elitným záložníkom v Európe. Za reprezentáciu odohral rekordných 103 zápasov. „Alebo ako hovorí môj dobrý kamarát Toni Polster (slávny útočník s 95 štartmi – pozn.red.), iba tri dobré a sto zlých,“ smeje sa „Andi“ na začiatku rozhovoru, ktorý robíme vo Viedni ešte pred pandémiou. V Rakúsku sa jeho slávny gól dostal dokonca aj na poštovú známku.

S Herzogom sa stretávame na parkovisku pred Allianz Stadionom, novou arénou Rapidu Viedeň. Keď vchádzame dovnútra cez „fan shop“, všimnú si ho zákazníci a všetci ho nadšene zdravia. Jeden fanúšik mu dokonca otvorí a podrží dvere, ďalší mu podá ruku. Herzoga si v Rapide vážia: práve tu odštartoval svoju slávnu hráčsku kariéru, za klub odohral sedem sezón a dodnes je jeho ikonou.

Vchádzame do klubovej siene slávy, kde má svoj vlastný „panel“, rovnako ako legendy ako Josef Bican či Hans Krankl. V sklenenej vitríne je vystavený jeho dres, fotografie a ďalšie suveníry. „Toto bolo nedávno,“ vtipkuje, keď sa pozerá na svoj portrét, na ktorom má tesne cez dvadsať.

Rapid dnes už nedominuje ani v Rakúsku, kde ho predbehol Red Bull Salzburg. Sedíme tesne pred stenou, kde je na čiernom pozadí nápis „Der Teller gehört nach Hütteldorf!“ (Tanier patrí do Hütteldorfu – štvrte, v ktorej Rapid hráva).

„Tanier“, teda trofej pre víťaza rakúskej Bundesligy, však Rapid naposledy vyhral ešte v roku 2008. Miesto preň na stene preto zostáva prázdne. Rapid odvtedy prešiel krízami, výmenou trénerov, ale na Salzburg to stále nestačí. V istom období sa hovorilo o návrate Herzoga ako trénera, zatiaľ k nemu však nedošlo.

Herzog namiesto toho cestoval po svete – pôsobil pri reprezentácii USA či Izraela. „Rapid je ten najväčší klub v Rakúsku, niečo ako Bayern Mníchov v Nemecku. Má najviac fanúšikov, najbohatšiu históriu. Každý fanúšik Rapidu vám povie, že klub je niečo ako náboženstvo.“

Herzog vie, o čom rozpráva: v Bayerne strávil síce iba jednu sezónu, ale zažil počas nej zaujímavé veci. Hrával aj s legendárnym Jürgenom Klinsmannom, s ktorým neskôr blízko spolupracoval.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo jeho talentovaný otec nehral za Rakúsko;
  • ako s Ottom Rehhagelom vyhral nemeckú Bundesligu;
  • ako sa stal nástupcom Herberta Prohasku;
  • prečo to v Bayerne vyzeralo ako v Hollywoode;
  • ako sa v Paname hádal s rozhodcom;
  • ako s Jürgenom Klinsmannom prežil v Hondurase.

Veľká kariéra však začala v Rapide. „Bol som veľmi talentovaný hráč, lebo ma odmala učil môj otec,“ rozpráva. „On bol možno ešte lepším futbalistom ako ja, ale na začiatku šesťdesiatych rokov u nás prakticky ešte neexistoval profesionálny futbal. Mal skvelé schopnosti, ale nepracoval na sebe tvrdo.“

Otca dokonca nominovali do rakúskej reprezentácie. „Pár týždňov predtým išiel na prvé rande s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie