Denník N

Biden opakuje Obamove zahraničnopolitické chyby

Barack Obama udelil na konci svojho funkčného obdobia Bidenovi Prezidentskú medailu, najvyššie civilné vyznamenanie v USA. Foto - TASR/AP
Barack Obama udelil na konci svojho funkčného obdobia Bidenovi Prezidentskú medailu, najvyššie civilné vyznamenanie v USA. Foto – TASR/AP

Túžba amerického prezidenta zaparkovať problém Ruska niekam do ústrania a sústrediť sa na Čínu Putina len povzbudí.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Upokojte Nemecko, zaparkujte Rusko, sústreďte sa na Čínu. To je nová zahraničnopolitická agenda vlády Joea Bidena. Tento mesiac americký prezident navštívi Britániu, kde sa zúčastní samitu G7 v Cornwalle, zasadne s predstaviteľmi NATO v Bruseli a zamieri do Švajčiarska, kde sa na brehu Ženevského jazera stretne osobne s Vladimirom Putinom. Vrelé slová si nechá pre priateľov a chladné prednesie pred ruským prezidentom.

Americké skutky však ukazujú, že tu prebieha iný príbeh. Putin sa nemusí veľmi báť, pretože Európa pripomína stojatú vodu: najväčším prínosom, ktorý tu môžu spojenci urobiť, je neodvrátiť americkú pozornosť od existenčnej otázky obmedzenia moci čínskeho štátu pod vedením tamojšej komunistickej strany.

Staronový trend

Len pred štyrmi mesiacmi to vyzeralo inak. Demokrati strávili štyri roky kritikou kremeľského zasahovania do amerického politického systému a iných darebáctiev. Prezident Biden nastúpil do úradu v nádeji, že reštartuje atlantické spojenectvo ako súčasť globálnej koalície, aby sa vyrovnal s hrozbou zo strany Číny. Teraz však prichádza vládne sklamanie. Európska odpoveď bola slabá. A hŕstka európskych spojencov, ktorí si vážia svoje vzťahy s USA, najmä severské a pobaltské krajiny, sa spolu so Spojeným kráľovstvom ocitla na vedľajšej koľaji. Väčší význam majú ázijskí spojenci ako Japonsko, India a Austrália.

Najvýraznejším znakom tohto trendu je rozhodnutie USA zrušiť sankcie proti plynovodu NordStream 2, takmer dokončenému projektu v hodnote 11 miliárd dolárov vedúceho po dne Baltského mora, ktorý bude dodávať zemný plyn priamo z Ruska do Nemecka, čím obíde Ukrajinu. Sankcie Trumpovej administratívy doteraz bránili jeho výstavbe, čo však rozzúrilo Nemcov. Tí považovali americký tlak za arogantný alebo, čo je ešte horšie, za prejav vlastných záujmov, pretože z neúspechu projektu by mali prospech americkí vývozcovia skvapalneného zemného plynu. Vďaka svojej ekonomickej sile je Nemecko dôležitým spojencom pri vyvažovaní Číny. A to zaváži viac ako východoeurópske obavy z Ruska.

Smelší Putin

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Komentáre

Teraz najčítanejšie