Denník N

Pandémia nebude zlomom

Zdravotné sestry tancujú zumbu na parkovisku pred nemocnicou v Nairobi. Foto – TASR/AP
Zdravotné sestry tancujú zumbu na parkovisku pred nemocnicou v Nairobi. Foto – TASR/AP

Neexistuje dôvod myslieť si, že covid-19 bude poslednou pandémiou. Naopak, takmer určite prídu ďalšie, či už pôjde o nový koronavírus, alebo niečo iné.

Autor je predseda americkej Rady pre medzinárodné vzťahy

Je to už rok a pol, čo sme začali žiť a tiež príliš často zomierať s covidom-19. Aj keď sa pandémia ešte v žiadnom prípade neskončila, nie je priskoro urobiť krok späť a vyvodiť z doterajšej skúsenosti aspoň predbežné závery.

Únik z laboratória?

Jeden záver, ktorý sa ukázal obzvlášť predbežný, sa týka zdroja pandémie. Spočiatku sa všeobecne verilo, že vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje covid-19, sa rozšíril z mokrého trhu v čínskom Wu-chane po tom, čo cez sprostredkujúceho hostiteľa preskočil zo zvieraťa (pravdepodobne netopiera) na človeka. Ale rastúci počet vedcov a odborníkov sa teraz domnieva, že je minimálne rovnako, ak nie viac pravdepodobné, že vírus náhodne unikol z wu-chanského virologického ústavu.

Existuje mnoho dôvodov na podozrenie, že šlo o náhodný únik: poloha ústavu a práca s koronavírusmi; vzdialenosť ohniska od populácií netopierov; neschopnosť identifikovať sprostredkujúceho hostiteľa alebo akékoľvek počiatočné zhluky prípadov mimo provincie Chu-pej; niektoré fyzické vlastnosti vírusu; a zároveň čínske skrývanie dôkazov a odmietnutie plnej spolupráce s medzinárodnými vyšetrovateľmi.

Všetky tieto veci len podnecujú špekulácie a vzbudzujú väčšiu pozornosť amerických spravodajských agentúr, ktorým teraz prezident Joe Biden nariadil, aby zvýšili svoje úsilie pri identifikácii pôvodu covidu-19. Ak sa naratív o „úniku z laboratória“ stane všeobecne akceptovaným, vážne to poškodí postavenie Číny na celom svete a jej vedeniu to môže spôsobiť vážny politický problém aj doma.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie