Denník N

Český týždeň: Idú voľby, tak Babiš straší migrantmi. Češky už viac nemusia prechyľovať

Andrej Babiš. Foto – Deník N/Adam Hecl
Andrej Babiš. Foto – Deník N/Adam Hecl

Dobrý deň,

zatiaľ čo Piráti stagnujú, koalícia Spolu rastie aj napriek škandálu poslanca Feriho a posledné slovo pred voľbami nepovedal ani premiér Babiš. Systém na očkovanie opäť ukázal, že v Česku sa na cudzincov veľmi nemyslí. Snemovňa vydala češtinu ženám napospas.

Prinášame pravidelný piatkový český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa v Česku za uplynulý týždeň stalo. Udalosti vybral a zhrnul reportér českého Deníka N Kirill Ščeblykin.

1. Kampaň sa začína migrantmi

Keď sa koalícia Pirátov a STAN na začiatku jari prvýkrát dostala v predvolebných prieskumoch pred vládne hnutie ANO, bol to pre mnohých v Česku šok. Babiša totiž predtým roky nikto nedokázal ani len ohroziť.

Vedenie opozičnej koalície sa však medzitým stalo „novým normálom“ – novinári sa začali pýtať jej lídra Ivana Bartoša na to, či mu už niekto hovorí „pán premiér“, a písali, ako sa pripravuje na svoju novú úlohu.

Lenže teraz sa zdá, že pravdu mali tí, čo hovorili, že do volieb je stále ďaleko a na prisudzovanie víťazstva jednej alebo druhej strane je ešte skoro.

Piráti a Starostovia ako keby od nepodareného ohlásenia kampane, keď na pódiu stála jediná žena – poslankyňa Olga Richterová –, nedokázali chytiť nový dych.

V preferenciách sa na nich dokonca doťahuje druhá opozičná koalícia Spolu, ktorú, zdá sa, sexuálny škandál poslanca Dominika Feriho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Svet

Teraz najčítanejšie