Denník N

Prokrastinácia nie je lenivosť. Za chorobným odkladaním povinností sa skrývajú emócie, ktoré manipulujú naše správanie

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory

Ľudia majú psychiku oslabenú pandémiou, preto je dôležité adaptovať sa na normálny pracovný režim postupne, aby nedošlo k vyhoreniu, radí psychológ Dalibor Špok.

Konečný termín odovzdania seminárnej práce sa blíži, no študent namiesto písania pozerá videá na YouTube – a zožiera sa pritom výčitkami svedomia. V podobnej situácii sa podľa metaanalýzy psychológa Piersa Steela ocitne počas štúdia 80 až 95 percent vysokoškolákov. Prokrastinácia, chorobné odkladanie úloh na neskôr, sa z akademického prostredia za posledné roky rozšírila aj do ostatných sfér spoločnosti.

Viacerí prokrastinátori počas režimu práce z domu a online vyučovania odkladali povinnosti ešte viac než inokedy. Mnohé projekty, na ktorých ľudia pred pandémiou pracovali, boli pozastavené na dobu neurčitú. V dôsledku straty podnetov zvonka, presných termínov a režimu nejedného človeka chytila úzkosť či ťažké vyčerpanie. Nesplnené povinnosti pritom nezmizli, pripomenú sa po návrate do bežného režimu.

Podľa českého psychológa Dalibora Špoka sa problémy s prokrastináciou začnú prejavovať hlavne teraz, po uvoľnení opatrení. „Zrazu sa všetko vráti do normálu, už nebude tak veľa času na odkladanie práce. Ľudia majú oslabenú psychiku, preto je dôležité adaptovať sa postupne, nesnažiť sa okamžite dobehnúť zameškané. V opačnom prípadne môže dôjsť k rýchlemu vyhoreniu,“ hovorí Dalibor Špok.

Na vine sú emócie

Pojem prokrastinácia je už dnes dobre známy aj laikom, no niektorí si ho ešte stále zamieňajú s lenivosťou. „Prokrastinátor vie, čo chce robiť, ale nerobí to a neskôr má výčitky svedomia. Lenivý človek nechce robiť nič a je s tým spokojný. Hlavný rozdiel tkvie v negatívnych pocitoch pri odkladaní úloh. Prokrastinátor ich má a lenivý nie,“ vysvetľuje konzultant Petr Ludwig, ktorý je autorom knihy Koniec prokrastinácie.

V minulosti odborníci predpokladali, že prokrastinácia pramení z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie