Denník N

Mikulec, kvórum či interrupcie: na ďalšej schôdzi čaká koalíciu množstvo nástrah, porušenie dohôd je zatiaľ bez sankcií

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Koaličná zmluva strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí nie je rozsiahlym dokumentom. Má desať strán, z toho polovicu tvoria prílohy s rozdelením rezortov a programovými prioritami.

Hoci materiál, ktorý upravuje základné vzťahy medzi koaličnými partnermi a fungovanie vládnej koalície, neobsahuje až tak veľa pravidiel, aj tak sa čoraz viac porušujú. V texte sa napríklad píše, že vládni poslanci môžu predkladať vlastné návrhy až po ich predložení na koaličnej rade.

No len v posledných týždňoch putovalo do parlamentu viacero návrhov, ktoré takto prerokované neboli. Novela trestného zákona upravujúca kolúznu väzbu poslankyne Petry Hajšelovej zo Sme rodina, interrupčný zákon dlhodobo rebelujúceho poslanca klubu OĽaNO Martina Čepčeka či návrh uznesenia z dielne Anny Záborskej proti správe europarlamentu o sexuálnom zdraví, ktorú vypracoval europoslanec Predrag Matič.

Koaličná zmluva vládnym poslancom zakazuje podporovať aj opozičné návrhy, ale aj to sa čoraz častejšie porušuje. Poslanec Čepček hlasoval za návrh Smeru odvolať ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), piati poslanci OĽaNO a klub Sme rodina podporili nevykonateľný nápad Roberta Fica predviesť obvineného exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského na vypočutie do parlamentu a najnovšie dvaja poslanci Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská zvažujú, že budú hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Koaličná zmluva neobsahuje žiadne sankcie pre poslancov, ktorí ju porušujú. Niektorí vládni politici si myslia, že by mala. Otázka je, či je to vôbec možné a aké sankcie by pripadali do úvahy.

Schôdza plná opozičných pascí

V utorok 15. júna opäť zasadne parlament. Najprv

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

SaS

Sme rodina

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie