Denník N

Šéf SIS neodpovedá na otázky o nelegálnom odpočúvacom zariadení v kancelárii riaditeľa košickej záchranky

Riaditeľa SIS Michala Aláča nominovala Sme rodina na jar 2021, keď Vladimír Pčolinský skončil pre podozrenie z korupcie vo väzbe. Foto N - Tomáš Benedikovič
Riaditeľa SIS Michala Aláča nominovala Sme rodina na jar 2021, keď Vladimír Pčolinský skončil pre podozrenie z korupcie vo väzbe. Foto N – Tomáš Benedikovič

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč pôsobil rok v košickej záchranke ako poradca a zástupca riaditeľa. Po výmene vedenia minulý rok našli v kancelárii riaditeľa odpočúvacie zariadenie, kameru a rušičku. Ako sa to tam dostalo a na čo to malo slúžiť, nie je jasné.

Po tom, čo v marci NAKA zadržala Vladimíra Pčolinského pre podozrenie z korupcie a o pár dní sa vzdal funkcie riaditeľa SIS, sa musel nájsť jeho náhradník.

Vládna koalícia to nechala opäť na Borisa Kollára, ktorý napokon prišiel s Pčolinského námestníkom Michalom Aláčom. Jeho meno nebolo známe vo verejnom priestore, námestníkom Pčolinského bol iba pár mesiacov.

Z jeho kariérneho životopisu vytŕčal rok strávený v košickej záchranke. Od apríla 2019 bol poradcom riaditeľa Miroslava Boháča, od novembra do mája 2020 zástupcom riaditeľa. Nebol to náhodný výber, poznajú sa už dlho, spolu študovali právnickú fakultu na košickej univerzite.

Po vlaňajších parlamentných voľbách sa zmenilo vedenie Záchrannej služby Košice (ZS KE). Miroslav Boháč sa porúčal a s ním aj Michal Aláč, ktorý sa vrátil do SIS ako riaditeľ sekcie.

Novým riaditeľom košickej záchranky sa stal Bystrík Mucha, ktorý keď pomenovával, čo po svojom príchode našiel, predchodcov nešetril: „Bez systému, bez poriadku v štátnej firme, ktorú zrejme riadil niekto iný, nie štatutár, ale niekto možno spoza plota.“ Koho tým myslel a z čoho presne vychádzal, sa ho teraz pýtal Denník N.

Kto nakupoval odpočúvacie zariadenie

„Išlo o obrazné pomenovanie stavu, ktorý po príchode do ZS KE súčasný riaditeľ našiel, čo neskôr potvrdili aj audity jednotlivých činností v organizácii,“ vysvetlil hovorca košickej záchranky Viktor Wurm.

Bystrík Mucha po svojom príchode v kancelárii riaditeľa objavil odpočúvacie zariadenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie