Denník N

Keď diváci zbadali maďarskú krv, preskočili zábrany a rozbehli sa k Sovietom. Na sfilmovaní zápasu sa podieľal aj Tarantino

Ervin Zádor. Foto – archív ČTK/AP
Ervin Zádor. Foto – archív ČTK/AP

Tam, kde zlyhala revolúcia, živili nádej Maďarov na slobodu vodné pólo a krvavá tvár Ervina Zádora.

V posledných mesiacoch roka 1956 krvácali Maďari po ranách od Sovietov na uliciach aj v bazéne.

Kým v Budapešti zomierali pod náporom tankov a samopalov, v Melbourne čelili lakťom sovietskych vodnopólistov.

Hoci Sovieti maďarské povstanie proti komunizmu krvavo potlačili, v olympijskom bazéne im násilie nepomohlo.

Víťazstvo maďarských vodnopólistov na olympiáde v roku 1956, ktorej prevažná časť sa konala v Austrálii na prelome novembra a decembra, sa dodnes považuje za symbol neoblomnej túžby po slobode a kolektívnej duše Maďarov – ale aj taktickej prefíkanosti mužstva, ktoré na olympiádu priletelo v zlej fyzickej kondícii a plné strachu o svojich blízkych.

Svetoznámy filmový režisér Quentin Tarantino udalosti z tých mesiacov nazval „najlepším nevypovedaným príbehom v dejinách“.

Jeho zosobnením bol vtedy len 22-ročný Ervin Zádor, vynikajúci plavec a strelec, vtedy jeden z najlepších hráčov na svete.

V osudnom semifinálovom zápase proti Sovietom zafarbila jeho krv vodu v bazéne na červeno po tom, čo ho do pravého oka surovo udrel Valentin Prokopov.

Fotka, na ktorej otraseného Zádora s krvou stekajúcou po líci a hrudi z bazéna vyprevádza jeden z usporiadateľov, obletela svet.

„Videl som asi 4-tisíc hviezd. Dotkol som sa tváre a cítil som, ako sa mi z nej leje teplá krv,“ spomínal neskôr pre BBC. „A okamžite som si povedal: ‚Preboha, ďalší zápas nebudem môcť hrať!‘“

Jeho zvečnený bolestivý výraz v tvári svetové médiá označili za prejav utrpenia Maďarov pod sovietskou okupáciou.

Počas zápasu maďarskí hráči súpera neustále provokovali a častovali ho nadávkami. Bola to súčasť ich defenzívne ladenej taktiky, vďaka ktorej zvíťazili 4:0.

„Hrali sme nielen za seba, ale za každého Maďara,“ hovoril podľa dobovej tlače Zádor po stretnutí. „Bola to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

OH Tokio 2021

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie