Denník N

High 5ive: Navštívte predavačov hudby predtým, než vyhynú

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Keď som si kedysi privyrábal v obchode s platňami, najväčšia zábava boli debaty so zákazníkmi. Preto každoročné podujatie Record Store Day (RSD) nevnímam len ako možnosť kúpiť si nosič, ale hlavne vidieť predavača/predavačku hudby. Takého človeka totiž už len tak ľahko nestretnete! Všetka hudba vám predsa sama natečie do telefónu.

RSD v dvoch termínoch (aj túto sobotu, napríklad tutu) ponúka veľa špeciálnych titulov. Napríklad debutovú skladbu Alive od Pearl Jam na kazete či singel Fire od U2, ktorý vyšiel pred 40 rokmi. Čakajú aj raritky od Primal Scream či Rage Against the Machine. Je však lotéria, čo zoženiete.

Pre tých, ktorí už fyzické médiá nechcú, vyberám aj digitálne dostupný album Heavy Sun od Daniela Lanoisa. Je to plážová hudba pre náročnejších. Relax!

*

„Keď sa zaľúbite, stratíte dve priateľstvá.“ Tak znie citát z novej knihy Friends od antropológa a psychológa Robina Dunbara. Áno, toho, podľa ktorého dostalo meno Dunbarovo číslo. Určuje, koľko vzťahov je človek schopný udržiavať. Malo by to byť okolo 150. Táto cifra už bola viackrát spochybnená a aj Dunbar svoje výskumy prehĺbil.

Výsledky ponúka v čerstvej publikácii. Môžete si overiť, či sa štatistické metódy dajú aplikovať na žité vzťahy. Štatistika napríklad hovorí, že pri zaľúbení nová blízka osoba z vášho okruhu vytlačí dve iné. A koľko času treba, aby sa cudzí človek stal priateľom? Dunbar dáva čísla, grafy, tézy a je zábavné ich pretriasť cez seba.

*

Voľakedy bolo treba čítať hrubé knihy a ísť do terénu, dnes sa môžete stať (voľnočasovým) etnológom či kultúrnou antropologičkou oveľa jednoduchšie. Stačí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie