Denník N

Za smrť takmer sto fanúšikov nie je nikto zodpovedný, vyhlásil súd. Hillsborough sa spravodlivosti nedočkal ani po 32 rokoch

Pamiatka obetí tragédie na štadióne Hillsborough. Foto - TASR/AP
Pamiatka obetí tragédie na štadióne Hillsborough. Foto – TASR/AP

Nová časť rubriky Porazení. Byť fanúšikom úspešných je ľahké, toto sú prehry, z ktorých vás porazí.

Dobrý deň,

futbalový štadión Hillsborough v anglickom meste Sheffield pozná azda aj ten, kto vo Veľkej Británii nikdy nebol. 15. apríla 1989 sa stal symbolom jednej z najkrvavejších epizód v dejinách futbalu po tom, čo v jeho útrobách zomrelo 94 futbalových fanúšikov po ušliapaní v tlačenici, ktorá vznikla preplnením tribúny.

Ďalší dvaja ľudia zomreli neskôr na následky zranení.

Pozostalí 96 obetí odvtedy márne čakajú na vyvodenie spravodlivosti voči policajtom, ktorí v ten deň pochybili. Tí z tragédie od začiatku obviňujú samotných fanúšikov, ktorí údajne páchali výtržníctvo.

Už prvotné vyšetrovanie niekoľko mesiacov po nešťastí pritom skonštatovalo, že úmrtia boli výsledkom nedbanlivosti polície. To v roku 2016 potvrdil ďalší súdny verdikt, o ktorom rozhodovala nezávislá porota.

Napriek tomu nebol počas 32 rokov od katastrofy nikto odsúdený. Trúchliaci pozostalí strávili viac ako tri desaťročia na súdoch, no bez výsledku.

Koncom mája utrpeli ďalšiu zo svojej série právnych prehier, keď súd ukončil proces s dvomi policajtmi a bývalým právnym zástupcom policajného zboru, ktorý bol obvinený z falšovania výpovedí krátko po tragédii.

Podľa sudcu boli všetky obvinenia neodôvodnené a právnik aj policajti odišli bez trestu. Rodiny pozostalých označili rozsudok za „nezmyselný“. Je to posledná urážka ich cti, napísal novinár David Conn z The Guardian, ktorý sa prípadu dlhodobo venuje.

V dnešnej časti rubriky „Porazení“ sa dočítate:

  • čo sa stalo na štadióne Hillsborough a prečo dodnes nebol nikto obvinený;
  • ako na mnohoročné trápenia na súdoch reagujú pozostalí či
  • prečo sme prehry týždňa pripísali futbalistom Guatemaly a ruskému tenistovi Daniilovi Medvedevovi, ktorý sa tejto „pocty“ dočkal druhýkrát.

Rubriku Porazení vám prinášame každý piatok a môžete sa prihlásiť aj na jej odber vo forme newslettra.


Brankár počul náreky

15. apríla 1989 sa na 90-ročnom štadióne Hillsborough v meste Sheffield na severe Anglicka mal o tretej hodine miestneho času začať semifinálový zápas anglického pohára FA medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest.

Ako bolo v tom čase zvykom, fanúšikovia oboch mužstiev boli rozdelení po tribúnach, aby sa predišlo konfliktom.

Pre priaznivcov Forest bolo vyhradených takmer 30-tisíc miest na státie a sedenie, asi o 5-tisíc viac ako pre fanúšikov Liverpoolu. Tých však malo byť podľa očakávaní na zápase viac, no policajti sa z bezpečnostných dôvodov rozhodli obmedziť ich počet.

Napriek výzvam v rádiu a v televízii na stretnutie pricestovalo množstvo ľudí z Liverpoolu, ktorí nemali lístok na zápas.

Pred vchodmi na tribúnu sa vytvoril zhluk asi 5-tisíc ľudí a chaos narastal. Polícia chcela zabrániť tlačenici pred štadiónom a rozhodla sa otvoriť brány na tribúnu. Na tej sa však už v tom čase tlačili ďalšie tisícky fanúšikov.

Množstvo ľudí spred štadióna sa vzápätí nahrnulo do úzkeho tunela vedúceho do vtedy už preplnených stredných častí liverpoolskej tribúny.

Tí, čo stáli v jej predku, začali byť zozadu tlačení masou tiel na kovové zábradlie pred nimi.

Boli obklopení zo všetkých strán a nemali šancu na útek.

Všimol si to aj brankár Liverpoolu Bruce Grobbelaar, ktorý po mnohých rokoch pre noviny Liverpool Echo spomínal, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Porazení

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie