Denník N

Nikto z nás si nevedel predstaviť, aké zlé to ešte môže byť. Mladá aktivistka rozpráva o novej realite v Mjanmarsku

Mjanmarská aktivitska Thinzar Shunlei na proteste. Foto - archív T. S.
Mjanmarská aktivitska Thinzar Shunlei na proteste. Foto – archív T. S.

Mnohí sme na úteku a snažíme sa vybudovať paralelný štát, ktorý nahradí juntu, rozpráva mjanmarská aktivistka Thinzar Shunlei Yi.

Thinzar Shunlei Yi posledné roky žila ako na bojovom poli. Až tento rok však prekonal všetky jej zlé predstavy.

Je demokratickou aktivistkou v Mjanmarsku, kde 1. februára prebehol vojenský puč. Vojenská junta zatkla Aun Schan Su Ťij, prebrala všetku moc a začala na uliciach strieľať do demonštrantov. Najmenej stotisíc ľudí podľa OSN muselo utiecť zo svojich domov.

Aj v Bratislave sa dnes o 14:00 uskutoční globálny deň solidarity s ľuďmi v Mjanmarsku. „Organizujú ho ľudia, ktorí v Mjanmarsku žili alebo sa krajine venujú pracovne v spolupráci s Amnesty International Slovensko,“ hovorí expertka na Áziu Kristína Kironská, ktorá v Mjanmarsku dlhšie pôsobila.

„Mjanmarské komunity žijúce v zahraničí, ale aj ľudia v krajine sú veľmi vďační za takéto akcie. A tú slovenskú si už všimli. Dodáva im to v istom zmysle silu, že svet na nich nezabudol,“ hovorí Kironská.

Mnohí sme na úteku. Budujeme paralelný štát

Thinzar Shunlei Yi je jednou z tých, ktoré sa snažia doma aj vo svete upozorňovať na dramatický vývoj v tejto ázijskej krajine.

„Život nás všetkých sa obrátil naruby. Sama som musela utiecť z Rangúnu a začať sa schovávať. Nikto z nás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prevrat v Mjanmarsku

Svet

Teraz najčítanejšie