Denník N

Dánsky futbalista Eriksen odpadol, je stabilizovaný a pri vedomí. Zápas dohrali

Foto – AP
Foto – AP

Do konca prvého polčasu zápasu medzi Dánskom a Fínskom zostávalo len pár minút, keď dánsky hráč Christian Eriksen bez cudzieho zavinenia spadol na trávnik.

Eriksen stratil vedomie a jeho spoluhráči hneď privolávali pomoc rovnako ako hlavný rozhodca Anthony Taylor, ktorý okamžite prerušil zápas.

Závažnosť situácie bola jasná už len z pohľadov na dánskych futbalistov, ktorí sa okolo Eriksena zoskupili, plakali a modlili sa. Lekári za ich chrbtom zhruba dvadsať minút ich spoluhráča oživovali a následne ho na nosidlách odniesli z ihriska.

Detaily o Eriksenovom zdravotnom stave zatiaľ presne nepoznáme, ale oficiálna stránka Eura na Twitteri uviedla, že je v stabilizovanom stave a na ceste do nemocnice. Dánska futbalová asociácia dodala, že je pri vedomí.

Na sociálnych sieťach sa taktiež objavila fotografia, na ktorej je na nosidlách pri vedomí. Podľa fotografa agentúry Reuters, ktorý bol prítomný na zápase, pri odnášaní z ihriska zodvihol ruku.

Eriksenov holandský agent Martin Schoots pre NPO Radio1 povedal, že v nemocnici dýcha a komunikuje. Tieto informácie má od otca Christiana Eriksena.

Dánskemu futbalistovi zachránila život rýchla reakcia zdravotníkov a jeho spoluhráčov – kapitán Simon Kjær na trávniku zaistil, aby mu nezapadol jazyk, a uložil ho do stabilnej polohy.

Aktéri zápasu postupne odišli do šatní a zápas krátko po 18.00 h prerušili. UEFA následne v oficiálnom stanovisku uviedla, že na žiadosť hráčov oboch tímov sa stretnutie dohrá od 20.30 h. Opäť potvrdila aj informácie o Eriksenovom stabilizovanom stave.

Športová redakcia nemeckej ZDF informovala, že Eriksen sa so spoluhráčmi spojil prostredníctvom videohovoru a sám ich požiadal, aby pokračovali v zápase. Dodal, že sa „cíti lepšie“.

Na štadióne aj po prerušení zápasu zostali tisíce dánskych a fínskych fanúšikov, ktorí spoločne vyvolávali Eriksenovo meno.

Napokon vyhrali Fíni, v 60. minúte skóroval Pohjanpalo. V 74. minúte na druhej strane Højbjerg nepremenil penaltu.

Eriksen je niekoľko posledných rokov najväčšou hviezdou dánskeho futbalu a v tejto sezóne sa stal s Interom majstrom Talianska. Sedem sezón odohral aj v Premier League v drese Tottenhamu.

Na šampionáte mal byť lídrom dánskeho tímu, o ktorom komentátori hovorili, že môže byť prekvapením turnaja. Eriksen do uplynulej sezóny nevstúpil dobre a špekulovalo sa o jeho problémoch s trénerom Antoniom Contem.

Conte mu údajne vyčítal, že nie je dostatočne dobre fyzicky pripravený.

Koncom vlaňajška mu viacerí odporúčali, aby si našiel nové pôsobisko. Medzi nimi aj Michael Laudrup, ktorý pre TV3 uviedol: „Myslím si, že sa k talianskemu futbalu nehodí.“

Začiatkom roka však nastal zlom a opäť sa z neho stal dôležitý hráč. Kľúčovým okamihom zrejme boli dva pohárové výkony v januári, a to proti Fiorentine a proti AC Miláno.

Eriksen v týchto súbojoch ukázal, že stále môže byť platnou súčasťou tímu, pričom fanúšikovia si pamätajú predovšetkým jeho víťazný gól proti AC z priameho kopu.

Odvtedy Eriksen pravidelne nastupoval buď v základnej zostave, alebo ako žolík z lavičky.

Koncom januára už Conte vravel, že odvádza „výbornú robotu“.

Eriksen neskôr priznal, že minulý ročník bol mimoriadne náročný. „Bola to najťažšia sezóna v mojej kariére,“ povedal v marci pre TV2 Sport.

„Bolo to náročné z mentálnej stránky. Do Interu som prišiel hrať a nebolo mi to umožnené, čo ma trápilo.“

Správu aktualizujeme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie