Denník N

EURO, 2. deň: Dánom pri ochrane Eriksena pomohla aj fínska vlajka. V tomto zápase vyhrala ľudskosť

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

druhý deň futbalového Eura priniesol príbeh, po ktorom bola otázka výsledku zápasu Dánsko – Fínsko druhoradá.

Keď futbalistu Christiana Eriksena resuscitovali lekári priamo na trávniku, celý futbalový svet čakal na jediné – správu, že je v poriadku.

Nádej prišla, keď sa na internete objavila fotografia Eriksena, na ktorej vyzeral byť pri vedomí, neskôr sa to aj oficiálne potvrdilo. Zápas napokon aj na Eriksenovo želanie dohrali – a Fíni vyhrali 1:0.

Ešte predtým Walesania remizovali so Švajčiarmi 1:1 a večer Belgičania vyhrali v Rusku 3:0.

Súhrn futbalového Eura prinášame po každom hracom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast.


Čo sa stalo? Krátko pred koncom prvého polčasu zápasu medzi Dánskom a Fínskom z ničoho nič spadol na trávnik kodanského štadióna Parken hráč domáceho tímu Christian Eriksen.

Bolo to po tom, ako spracoval loptu z autového vhadzovania. Spoluhráči aj protihráči okamžite začali zvolávať lekársku pomoc, veľmi rýchlo zareagoval aj anglický rozhodca Anthony Taylor.

K Eriksenovi rýchlo pristúpil domáci kapitán Simon Kjaer, ktorý ho uviedol do stabilizovanej polohy a spoluhráčov usporiadal do kruhu tak, aby televízne kamery ani diváci nevideli, čo sa s Eriksenom deje. Pomohla im aj národná vlajka od fínskych fanúšikov.

Kým hviezdu milánskeho Interu resuscitovali, k trávniku zišla Eriksenova manželka, ku ktorej Kjaer prišiel a utešoval ju spoločne s brankárom Kasperom Schmeichelom.

Po približne desiatich minútach zápas oficiálne prerušili a následne Eriksena odniesli z ihriska. Na sociálnych sieťach sa objavila fotografia Eriksena s otvorenými očami.

Z nemocnice Rigshospitalet, ktorá je na druhom konci parku, v ktorom je aj štadión, potom prišla asi hodinu po jeho kolapse skvelá správa – Eriksen je pri vedomí a stabilizovaný.

Momentálne nie je k dispozícii viac informácií o jeho zdravotnom stave.

Z nemocnice však stihol krátko po príchode do nej videohovor so spoluhráčmi, ktorým povedal, aby hrali ďalej. Tí tak aj spravili a zápas pokračoval o 20.30 nášho času, viac ako 90 minút po tom, ako bol prerušený.

Dáni aj bez Eriksena pokračovali v dominantnom držaní lopty a ovládaní štatistík. Na strely vyhrali 21:1, strely na bránku 6:1, priame kopy 9:0. Fínom však aj tá jediná strela stačila na to, aby sa dostali do vedenia – na Pohjanpalovu hlavičku nestihol Schmeichel zareagovať.

Domáci mohli vyrovnať, Højbjerg však nepremenil penaltu.

Ako reagoval futbalový svet? Sol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie