Denník N

Pomohol zachrániť Eriksena a upokojoval jeho manželku. Dánsky kapitán je hrdinom Eura

Simon Kjær a manželka Christiana Eriksena. Foto - TASR/AP
Simon Kjær a manželka Christiana Eriksena. Foto – TASR/AP

Kjær hrával aj po boku Martina Škrtela, v Miláne ho vyhlásili za džentlmena roka.

Keď dánski futbalisti v júni 2009 cestovali na kvalifikačný zápas o postup na MS do Švédska, tréner Morten Olsen sa ocitol v zložitej situácii. Dánom pre zranenia vypadlo viacero hráčov vrátane stopéra Pera Krøldrupa a v Štokholme ich čakal silný súper vedený hviezdnym Zlatanom Ibrahimovičom.

Olsen na post stopéra vytiahol 20-ročného Simona Kjæra z talianskeho Palerma. Pre vtedy nie veľmi známeho hráča to bol náročný reprezentačný debut, ale podal výborný výkon a Dáni na ihrisku svojich veľkých rivalov zvíťazili 1:0.

„Bol to vysnívaný debut, nemohol som si želať nič viac než výhru vo Švédsku. Zlatan je skvelý strelec s výnimočnými schopnosťami, ale podarilo sa mi ho ubrániť,“ hovoril Kjær podľa portálu fifa.com.

Tento zápas spravil zo Simona Kjæra stabilnú oporu dánskej reprezentácie, s ktorou potom postúpil z ťažkej skupiny s Portugalskom a Švédskom na MS do Juhoafrickej republiky, a teraz hrá už na svojom štvrtom veľkom turnaji.

Keď pred piatimi rokmi ukončil kariéru bývalý stopér Liverpoolu Daniel Agger, vtedajší dánsky tréner Åge Hareide z Kjæra urobil jeho nástupcu na pozícii kapitána.

Za Dánsko odohral už 108 zápasov a predviedol v nich nespočet skvelých zákrokov. Žiaden z nich však nebol taký dôležitý ako ten, ktorým v sobotu počas zápasu s Fínskom pomohol zachrániť život Christiana Eriksena.

Nemohol pokračovať

Keď kodaňský štadión Parken so zdesením sledoval, ako Eriksen nehybne leží na trávniku, Kjær k nemu rýchlo pribehol a duchaplne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie