Denník N

Mohol to byť politický kabaret o neschopnosti postaviť diaľnicu, ale je to niečo iné. Lepšie

Premiéra predstavenia D1 (pracovný názov) v Slovenskom komornom divadle v Martine. Foto N - Vladimír Šimíček
Premiéra predstavenia D1 (pracovný názov) v Slovenskom komornom divadle v Martine. Foto N – Vladimír Šimíček

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Martine.

Muž a žena stoja vedľa seba, v rukách držia dve čísla. Pozrú sa na seba a vymenia si ich. Áno, vlastne je jedno, či to bude 35 alebo 53. V tomto prípade už takmer nezáleží na číslach a na dátumoch. Už ich bolo toľko, že nič neznamenajú. Uplynulo priveľa rokov, bolo nasľubovaných priveľa termínov a rozflákaných priveľa peňazí.

Diaľnica D1 sa začala stavať pred polstoročím a stále nie je hotová. O spojnici medzi Bratislavou a Košicami pravidelne (najmä pred voľbami) hovorili všetky slovenské vlády. Naposledy minister dopravy Andrej Doležal v diskusii Denníka N v Martine. V meste, kde mala o deň neskôr premiéru inscenácia, ktorej hlavnou hrdinkou je práve ona. Inscenácia, za ktorou sa oplatí cestovať do Martina – po nedokončenej diaľnici.

Len pozor, musíte rátať nielen so zápchami medzi Žilinou a Strečnom, ale aj s tým, že v Martine začína divadlo hrať už o 18.30 h. Vzniklo to preto, lebo diváci by pri dlhších predstaveniach nestihli spoje domov. Aj to ilustruje vzťah divadla s publikom z tohto mesta a okolia.

Poézia skepsy

„Priatelia, vznikne o mne hra. Moja nekompletnosť je taká neopakovateľná, že prestupuje nielen Slovenskom, okresmi, ale aj ľudskými mysľami a žánrami. Slovenské komorné divadlo Martin, som zvedavá, ako vykreslíte môj neopakovateľný, no zároveň hlboký a komplikovaný charakter.“

Týmito slovami predstavila v apríli 2021 divadelnú novinku sama diaľnica D1. Na svojej facebookovej stránke, ktorá vznikla, lebo „sa už nemohla pozerať na to, čo si o nej hovoria ľudia, čo sa o nej šíri v médiách a ako si na nej prihrievajú polievočku politici. Preto sa rozhodla najať si vlastný Social Media Team, ktorý bude hájiť jej česť“.

Čo sa o nej dozviete z novinky martinského divadla? Veľa vecí. Inscenácia sa volá D1 (pracovný názov), ale na rozdiel od samotnej diaľnice to nie je „work in progress“, ale hotové dielo. Má podtitul „Mýtus o diaľnici“ a témou aj spracovaním má potenciál osloviť širšie publikum nielen v Martine.

Na premiére sa publikum najviac bavilo pri scéne, kde sa herečka Alena Pajtinková márne snaží spojiť chýbajúcu úsečku cesty tunelom Višňové. V Martine, dekády odrezanom od diaľničnej siete zo všetkých strán, je to symbol neschopnosti politikov aj stavbárov. Základný kameň tu poklepával ešte Mečiar, po ňom aj Fico a obaja sa skloňujú v tejto inscenácii.

Ale autorovi textu a režisérovi Lukášovi Brutovskému s dramaturgom Mirom Dachom išlo o niečo iné. Uvedomili si to, keď začali skladať dokopy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie