Denník N

Prokurátor Šúrek: Dozorovať Kuciaka je pre mňa česť, dúfam, že odvolanie bude úspešné (+podcast, video)

Michal Šúrek, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Foto N - Vladimír Šimíček
Michal Šúrek, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Foto N – Vladimír Šimíček

Žiadneho justičného omylu sa neobávam, máme dosť dôkazov, hovorí o prípade vraždy novinára a jeho priateľky terajší dozorový prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V utorok sa dozvieme rozhodnutie Najvyššieho súdu vo veci vraždy Jána Kuciaka. Je to verejné zasadnutie a to väčšinou odvolací súd robí vtedy, keď ide rozhodnutie prvostupňového súdu potvrdiť. Ak ide o zrušenie rozsudku, deje sa to zvyčajne neverejne. Hovorí nám niečo forma verejného zasadnutia o tom, aké bude rozhodnutie? 

Môže to naznačovať zamýšľaný postup súdu, ale v danom prípade by som sa na to veľmi nespoliehal. Je možné aj to, že pri niektorých obžalovaných bude rozhodnutie potvrdené, pri niektorých zrušené. Existujú aj také prípady, že to bolo celé zrušené, čo by sme si aj my priali. Najvyšší súd to v minulosti urobil len preto, aby vysvetlil svoje rozhodnutie. Sám som zvedavý, ako bude v utorok rozhodnuté.

Vy ste sa k prípadu dostali až na konci dokazovania pred prvostupňovým súdom, keď sa už dozorový prokurátor Vladimír Turan chystal do dôchodku a druhý prokurátor Juraj Novocký sa stal európskym prokurátorom. Čo tento prípad pre vás znamená? 

Nechcel by som povedať klasické klišé, že je to prípad ako každý iný, lebo to by nebola pravda. Verejnosť aj naša prokurátorská obec vnímala daný prípad veľmi citlivo, aj pre zvýšený záujem médií. Na jednej strane je to pre mňa česť, na druhej strane sa snažím každému prípadu prikladať rovnakú váhu a urobiť ho na sto percent. Tak pristupujem aj k tomuto prípadu. Budem sa snažiť, aby bolo odvolanie úspešné a aby bola obžaloba potvrdená v celom rozsahu.

Keď prišlo k vražde, boli ste ešte na krajskej prokuratúre v Bratislave. Ako ste to vnímali?

Konkrétne ten deň, keď sa to zistilo, si pamätám veľmi dobre. Bol som akurát pojednávať v Justičnom paláci a upozornil ma na to niekto zo sudcov alebo z advokátov. Pohlo to celou verejnosťou, laickou aj odbornou, bolo to sledované. Tešil som sa, keď boli odhalení páchatelia aj keď bola podaná obžaloba, a sledoval som aj dianie na hlavnom pojednávaní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie