Denník N

Vedel, že je najlepší, ale nikdy to nedal najavo. Ako sa z Christiana Eriksena stal kráľ Dánska

Christian Eriksen oslavuje gól proti Austrálii na MS 2018. Foto - TASR
Christian Eriksen oslavuje gól proti Austrálii na MS 2018. Foto – TASR

Christian Eriksen vždy hral pre radosť z futbalu, ale najväčšiu zábavu podľa neho futbalista zažíva, keď vyhráva.

Muž, ktorého médiá označovali aj ako „kráľa Dánska“, často blízko veľkej trofeje prehral. Napríklad vo finále Ligy majstrov pred dvoma rokmi s Tottenhamom. V sobotu večer však prišlo jeho najväčšie víťazstvo.

Na konci prvého polčasu duelu Dánska s Fínskom na Eure sa Eriksen po autovom vhadzovaní zrútil na zem a stratil vedomie. Spoluhráči hneď privolali pomoc a viacerí okolo neho plakali. Eriksena na ihrisku oživovali a odniesli z ihriska. O pár desiatok minút sa objavili informácie, že Eriksen žije. Fanúšikovia oboch tímov zatiaľ na tribúne skandovali jeho meno.

O pár hodín neskôr dal jeho klubový spoluhráč Romelu Lukaku v drese Belgicka dva góly Rusom. Po jednom z nich pribehol ku kamere a kričal: „Chris, Chris, I love you.“ (Chris, Chris, milujem ťa).

Eriksena miluje nielen Lukaku, ale aj celé Dánsko. Už ako tínedžera ho tam opisovali ako „talent storočia“ a svoj potenciál aj naplnil. V priebehu poslednej dekády patrí k najlepším záložníkom v Európe.

Eriksen zarába milióny, ale jeho mladšia sestra Louise, ktorá hrá za Inter Miláno tiež, rozprávala, že naďalej zostal rovnakým človekom. „Len možno darčeky od neho sú teraz o trochu väčšie. Najväčší, aký mi kedy kúpil, bol malý Volkswagen Up,“ povedala.

V januári minulého roka prestúpil do Interu po takmer ôsmich rokoch v anglickom Tottenhame a dlho sa trápil.

Eriksen to chcel zmeniť, no prišla pandémia a tréningy boli zrušené, pripravoval sa preto individuálne v podzemnom parkovisku. Po pár mesiacoch sa napriek tomu hovorilo, že ho tréner Antonio Conte možno bude chcieť predať.

Zmenilo sa to v momente, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie