Denník N

Pri zásahu proti utečencom Maďari zbili a zatkli novinárov, aj reportérku Denníka N

Slzný plyn a vodné delo proti utečencom. Foto – TASR/AP
Slzný plyn a vodné delo proti utečencom. Foto – TASR/AP

Maďarskí policajti zbili viacerých zahraničných novinárov vrátane reportérky Denníka N Tímey Beck. Slzný plyn použili aj na srbskom území. Belehrad posiela do Budapešti protestnú nótu.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je zhrozený maďarským zásahom proti utečencom na srbských hraniciach. Slzným plynom a vodným delom na nich útočili, keď sa snažili prejsť do Maďarska, ktoré sa pred nimi kompletne uzavrelo plotom a kordónom policajtov.

„Takéto správanie je neakceptovateľné,“ citovala BBC Pan Ki-muna.

Ako zbili reportérku Denníka N

Pri policajnom zásahu boli zbití a zatknutí viacerí zahraniční novinári, niektoré svetové televízie vysielali zábery z hraníc naživo.

Obuškom do chrbta aj nohy dostala pri brutálnom zásahu aj reportérka Denníka N Tímea Beck, ktorú surovo spútali, držali celú noc na polícii a obvinili z nelegálneho prekročenia hraníc.

„Všetko sa stalo, keď sme so skupinou novinárov sledovali, ako sa masa utečencov snaží dostať na maďarskú stranu cez plot. Pomáhala som vstať jednej rodine zo zeme, keď ma strhli policajti, začali ma udierať obuškom, zviazali mi veľmi natesno ruky plastom a hodili ma na zem,“ opisuje svoje zatknutie reportérka Beck.

„Policajti mi vulgárne nadávali a obviňovali ma z toho, čo urobili oni, strhli ma na maďarskú stranu,“ hovorí Beck.

Twitter poľského reportéra TVP Jaceka Tacika. Na snímke reportérka Denníka N Tímea Beck.

Vzápätí nato ju policajti zadržali a vypočúvali medzi utečencami a ďalšími novinármi niekoľko hodín. „So mnou aj jedného poľského a austrálskeho novinára. Tomu Poliakovi – reportérovi TVP Jacekovi Tacikovi – strašne krvácala hlava, stratil asi pol litra krvi. Neskôr, keď ho ošetrili v nemocnici, za ošetrenie dokonca musel zaplatiť,“ rozpráva Beck, ktorú uprostred noci previezli do Szegedu, kde ju policajti držali až do rána.

Rana, ktorú spôsobil novinárovi Tacikovi maďarský policajt podľa poľských médií, našťastie, nebola vážna. Novinárovi na mieste pomáhal poľský honorárny konzul.

O stanovisko k neprimeranému policajnému zásahu voči novinárom a utečencom sme požiadali slovenské ministerstvo zahraničných vecí. To situáciu „preveruje“.

Plyn až k Srbom

Počas stredajšieho zásahu reportérka Beck videla, ako Maďari použili slzný plyn proti utečencom aj na srbskom území. Srbská diplomacia z toho dôvodu podľa servera B92 pošle Budapešti protestnú nótu.

„Tisíce utečencov na srbsko-maďarskej hranici kričali: Thank you Serbia! Takmer každý sa tu nadýchal slzného plynu. Muži vracali, ženy sa držali vzadu, všade lietali helikoptéry a k hraniciam sa blížili srbské sanitky,“ opisovala Beck v stredu dramatické chvíle na srbskej strane maďarského plota predtým, ako ju s použitím násilia zatkli.

Maďarskí policajti podľa srbskej televízie RTS zbili aj troch srbských novinárov, ktorým mali zničiť aj televízne vybavenie. Všetci skončili v nemocnici. Kameramana a zvukára podľa srbskej televízie bili do hlavy aj chrbta obuškom.

„Je to neospravedlniteľné použitie sily a násilia, ktoré porušuje medzinárodné dohody o slobode práce novinárov,“ vyhlásila Asociácia srbských novinárov.

 

O neprimeranom drastickom zásahu proti utečencom aj novinárom pripravujeme rozsiahlu reportáž.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie