Denník N

Po prílete z Číny trénoval s Podbrezovou. Ako Hamšík nestratil chuť reprezentovať

Grafika N - Soňa Ševčíková/Tomáš Benedikovič
Grafika N – Soňa Ševčíková/Tomáš Benedikovič

Mareka Hamšíka môžeme smelo vyhlásiť za najlepšieho slovenského futbalistu od vzniku samostatného Slovenska. Denník N o kapitánovi slovenskej reprezentácie pripravil päťdielny seriál, práve ste si otvorili jeho štvrtú epizódu.

Marek Hamšík mohol na vrchole výkonnosti z Neapola odísť do viacerých európskych veľkoklubov vrátane konkurenčného Juventusu, no nechcel zradiť neapolských fanúšikov.

„Dôvod, prečo som zostal tak dlho, je viac než len futbal. V Neapole som súčasťou komunity – rodiny – ktorá má v mojom srdci špeciálne miesto. Potrebujem niečo viac než len výplatu a trofeje. Potrebujem niečo cítiť vo svojom vnútri. Neapol mi to dal, za čom som mu navždy vďačný,“ napísal v máji 2017 v texte pre The Players‘ Tribune.

Keď potom po dvanástich rokoch z talianskeho klubu odišiel, vybral si pôsobenie na úplne inom kontinente v čínskom klube, ktorý sa vtedy volal Ta-lien I-fang a dnes hrá pod názvom Ta-lien Pro. Čínsky klub zaňho Neapolu zaplatil podľa dostupných informácií v prepočte 20 miliónov eur.

Hamšík nikdy neskrýval, že do Číny prestúpil aj s vidinou dobrého zárobku. „Financie tam hrajú úlohu, neskrývam to,“ hovoril na tlačovej konferencii po prestupe.

V súvislosti s jeho prestupom sa objavovali pochybnosti, či v Číne bude schopný dostatočne sa pripraviť na reprezentačné zrazy. Hamšík hneď po prestupe hovoril, že chce ďalej reprezentovať, a vtedajší tréner Pavel Hapal mu potvrdil, že na jeho pozícii v slovenskom tíme sa nič nemení.

„Nebojím sa, že by mi poklesla výkonnosť,“ povedal Hamšík. „Každý si myslí, že tam [v Číne] futbal nemá úroveň, ale ja nie. Vôbec,“ dodal.

Hamšík svoje slová v nasledujúcich mesiacoch podporil aj výkonmi, keďže naďalej zostal jedným z najdôležitejších hráčov Slovenska, ak nie tým vôbec najdôležitejším.

Dočítate sa: 

  • ako Hamšík nestratil chuť reprezentovať;
  • čím prekvapil futbalistov Podbrezovej;
  • aký život a futbal zažíval v Číne;
  • ako talianske médiá prekrútili jeho slová;
  • prečo spľasla „čínska futbalová bublina“.

Chcel hrať, aj keď nemusel

Pavel Hapal nám v závere kvalifikácie na Euro poskytol rozsiahlejší rozhovor, v ktorom sme sa ho spýtali, či by preňho bolo ťažké nepostaviť hráčov ako Hamšík či Juraj Kucka, ak by na zraz neprišli v dostatočnej forme. Hapal povedal, že v takom prípade by s tým problém nemal, no pri spomenutých hráčoch na to nemal dôvod.

„Niekto možno znevažuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie