Denník N

Hatráková: Moje vyjadrenia o zneužívaní sú nedorozumením, za kritikou odborníkov je závisť, že som v parlamente

Katarína Hatráková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Katarína Hatráková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslankyňa Katarína Hatráková (OĽaNO-Kresťanská únia) v posledných dňoch čelila kritike desiatok psychológov a psychiatrov, ktorí nesúhlasili s jej vyjadrením, že pri násilí na deťoch sa nedá jasne stanoviť hranica medzi obeťou a páchateľom. Ona tvrdí, že takéto stanovisko nikdy nedala a počas telefonátu s Denníkom N nevedela, že hovorí aj o deťoch, a pri autorizácii týchto svojich vyjadrení nedávala pozor.

Denník N následne spravil s poslankyňou vo štvrtok rozhovor, s ktorým súhlasila, trval 56 minút a prebehol v poradni, kde pracuje ako psychologička. Katarína Hatráková po jeho skončení požadovala vymazať pasáž, v ktorej hovorila o Lige za duševné zdravie, a žiadala aj o vymazanie nahrávky celého rozhovoru. Pri autorizácii následne vyškrtla polovicu otázok a odpovedí s vysvetlením, že rozhovor mal byť len o jej kontroverznom vyjadrení.

Poslankyňa je verejne činná osoba, Denník N sa preto rozhodol rozhovor zverejniť tak, ako prebehol, a neakceptoval takýto zásadný zásah do textu, hoci Hatráková s tým nesúhlasí. Rozhovory dávame respondentom autorizovať, aby sa odstránili prípadné nepresnosti pri prepise či chyby.

V texte Hatráková hovorí aj o tom:

  • ako musela svoje výroky vysvetľovať komore psychológov,
  • prečo má pocit, že existuje pohon na jej osobu,
  • prečo by zostala v parlamente, aj keby ju trikrát obvinili z korupcie,
  • že nerozumie, prečo gejov a lesby vyľakal návrh kotlebovcov o odoberaní detí.

Mal poslanec Ján Herák odísť z parlamentu?

Pán poslanec Ondrej Dostál o tom v stredu v televíznej diskusii hovoril tak, že by to malo byť súčasťou politickej kultúry. Tak som nad tým premýšľala. Bije sa to vo mne. Ak by sme hovorili o politickej kultúre, tak áno, mal by odísť. Ale tieto veci sú pre mňa také citlivé a mám s nimi tak veľa skúseností, že sa u mňa pretavili do veľmi hlbokej nedôvery v procesy vyšetrovania sexuálneho zneužívania a násilia v rodine. Aj v súdne procesy. Keď sa pozrieme na to, ako skončili medializované kauzy ako Čistý deň, deti Hrotákove (prípad utýranej päťročnej Lucky, za ktorú bola jej mama a otčim odsúdení na 14 a 18,5 roka – pozn. aut.), Chachaland, to je čo kauza, to prúser.

Ako to súvisí s Herákom?

Tak, že si viem celkom predstaviť, že je to krivé obvinenie, a v tom prípade by som od neho ako od poslanca a od nás ako od kolegov poslancov očakávala, že poďme tie situácie riešiť. Lebo keď sa toto stane poslancovi, čo sa potom stane bežnému človeku?

Mal alebo nemal Herák odísť z parlamentu?

Odišiel. Situáciu vyhodnotil takto a ja to akceptujem.

Tvrdili ste, že kým sa prípad neuzavrie, nie je dôvod na to, aby skončil. Za tým si stojíte?

Pri tom, ako vyšetrujeme, je dôležité poznať pravdu a vedieť, či sa to naozaj stalo.

Myslíte si, že dnes, keď je také ťažké preukázať sexuálne zneužívanie a mnohé prípady sú odmietnuté hneď na začiatku, by mohli byť všetky tri obvinenia týkajúce sa pána Heráka falošné?

Otázkou je, prečo je to také ťažké.

Hovorme o situácii, v ktorej sa ocitol pán Herák, nie o komplexnom súdnom systéme.

Mám problém oddeliť, či sa bavíme o pánovi Herákovi alebo o celom systéme. Ak hovoríme o pánovi Herákovi a otázka znie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

LGBTI+

OĽaNO

Sexuálne zneužívanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie