Denník N

Športovcom zobrali sny, politikom nič nedali. Boli sme len figúrky, hovorí Američanka, ktorá zažila bojkot OH 1980 v Moskve

Susan Bronwellová si veľmi dobre pamätá, ako prezident Jimmy Carter ohlásil, že americkí športovci nepôjdu na olympijské hry 1980 do Moskvy. V tom čase bola vrcholovou atlétkou a bojovala o olympijskú miestenku.

Dnes je profesorkou na Univerity of Missouri-St. Louis a uznávanou odborníčkou na čínsky šport a olympijské hry. V minulosti prednášala aj na Yale či na University of Washington.

„Bojkot všetkým športovcom ukázal, že sme boli len figúrkami,“ vysvetľuje.

Toto rozhodnutie s odstupom času športovci hodnotia ako „žalostné zlyhanie“. To, že nesplnilo účel, hovorí aj historik Jan Koura z Ústavu svetových dejín Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

„Nebolo to populárne riešenie. Niektoré interpretácie dokonca hovoria o tom, že to dopomohlo k tomu, že [Carter] nebol znovu zvolený,“ vysvetľuje.

Mnohí sú presvedčení, že politika by do športu nemala zasahovať, ale moskovské olympijské hry sú dôkazom, že to tak v praxi nie je.

Spomienky na hry spred vyše štyroch desaťročí ožívajú pred blížiacou sa zimnou olympiádou v Pekingu, pred ktorou sa takisto hovorí o bojkote. Historici sa však zhodujú, že tentoraz je situácia rozdielna, a to hneď z viacerých dôvodov.

Podporu získavali podradnými prácami

„Vaše rozhodnutie dnes nie je voľbou medzi športom a národnou bezpečnosťou,“ povedal vo svojom prejave viceprezident Walter Mondale.

Jeho úlohou bolo presvedčiť členov Olympijského výboru Spojených štátov amerických (USOC), aby zahlasovali za bojkot olympijských hier 1980. „Je to základný kameň v našej výzve ukázať solidaritu so spojencami. A preto je to aj referendum o charaktere Ameriky a jej základných hodnotách.“

Mondale bol úspešný. USOC odhlasoval výzvu prezidenta Cartera a rozhodol, že americkí športovci do Moskvy nevycestujú.

Amerických reprezentantov to mimoriadne sklamalo. Na to, aby sme pochopili, prečo boli takí rozhorčení, si však musíme uvedomiť kľúčovú skutočnosť, na ktorú sa v tejto debate často zabúda. Upozorňuje na ňu Susan Bronwellová, ktorá ako atlétka bojovala o olympijskú miestenku.

„Spojené štáty sú spolu s Austráliou jedinou športovou veľmocou na svete, kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

OH Tokio 2021

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie