Denník N

S protézami v reklame predbehol aj koňa. Pistoriusovi sa však slogan „Som guľka v komore“ vypomstil

Pistorius súťažil na olympiáde v Londýne v roku 2012 so zdravými bežcami, na 400 metrov skončil v semifinále. Foto – TASR/AP
Pistorius súťažil na olympiáde v Londýne v roku 2012 so zdravými bežcami, na 400 metrov skončil v semifinále. Foto – TASR/AP

Juhoafrický šprintér bol inšpiráciou, keď sa zúčastnil na olympiáde so zdravými. Potom však jeho sláva upadla, keď zastrelil svoju priateľku.

Príbeh zdravotne znevýhodnenej šprintérskej celebrity, na ktorú sa na olympiáde v Londýne 2012 díval celý svet, pripomína hollywoodsky film. „Je skutočnou inšpiráciou a stelesňuje ideál, ktorý stojí za významom olympijského športovca,” písal o juhoafrickom bežcovi portál Bleacher Report ešte v auguste 2012.

Na Britských ostrovoch zase hovorili o športovcovi, ktorý stiera hranice medzi olympijskými a paralympijskými hrami.

Najúspešnejší rok v kariére zakončil v decembri ako súčasť kampane za boj proti diskriminácii hendikepovaných. Šprintér s protetickými končatinami z uhlíkových vlákien v nej predbehol koňa a video sa stalo okamžite virálnym. Špecialista na 400 metrov mal k dispozícii atletickú dráhu, zatiaľ čo štvornohý súper bežal na piesku.

Prišli veľkí sponzori, lukratívne zmluvy a život v športovej smotánke.

Oscar „Blade Runner” Pistorius (prezývku dostal podľa čepelí z uhlíkových vlákien – pozn. red.) bol tvárou prestížnych športových značiek, ale aj luxusných parfumov. Bežec vraj v tom čase zarábal podľa odhadov viac ako jeden a pol milióna eur ročne na sponzorských zmluvách.

Ikonickým sa stal práve reklamný slogan „I am the bullet in the chamber“ („Som guľka v komore“, čiže guľka prichystaná na výstrel pozn. red.), ktorý vzišiel zo spolupráce s Nike.

Kampaň však čoskoro nabrala úplne iný rozmer a spoločnosť ju okamžite stiahla.

Pistorius na súde. Foto – TASR/AP

Zamotaná valentínska vražda

Vo februári 2013 svet sledoval 26-ročného Pistoriusa opäť, no v úplne odlišnej situácii. Juhoafrického atléta obvinili z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie