Denník N

Euro: Slovenskí futbalisti na úvod vyhrali nad Poľskom, rozhodol Škriniar

Radosť Slovákov po zápase. Foto – TASR/AP
Radosť Slovákov po zápase. Foto – TASR/AP

Slovenská futbalová reprezentácia zvládla vstup do ME, keď zdolala Poľsko 2:1. V prvom polčase sa po individuálnej akcii presadil Róbert Mak. Po zmene strán vyrovnal Linetty, no rozhodol Škriniar zakončením po rohovom kope. Lewandowski sa v petrohradskom zápase nepresadil, a tak Slováci získali dôležité tri body.

Bol to prvý zápas skupiny E na turnaji. Ďalší duel odohrajú od 21.00 Španieli proti Švédom v Seville. V druhom kole nastúpia Slováci proti Švédom v piatok 18. júna, Poliaci budú hrať so Španielmi v sobotu 19. júna.

Hlavný tréner Štefan Tarkovič použil osvedčenú zostavu, keď poslal do brány Dúbravku. Skúsenú obranu tvorili Hubočan, Škriniar, Šatka a Pekarík, pred nimi hrali Kucka s Hromadom, na krídlach Mak s Haraslínom a vpredu Hamšík s Dudom. Tím bol podobne rozostavený ako na predchádzajúcom Eure vo Francúzsku, vtedy bol Tarkovič asistentom Jána Kozáka.

K náznaku prvej šance sa dostali Slováci, keď Marek Hamšík poslal loptu z priameho kopu pred bránu, no Poliaci po miernej skrumáži loptu odpratali. Na druhej strane sa dvakrát na hranici šestnástky dostal k lopte Lewandowski, ale raz trafil spoluhráča a druhý raz ho zablokoval Škriniar.

Slováci sa dostali k prvej strele v 11. minúte, keď Hamšík dlhým nákopom našiel Dudu a ten sa z ľavej strany dostal k šestnástke a spoza nej vystrelil po zemi tesne vedľa žrde Szczęsneho brány.

Makovo gólové prekvapenie dodalo Slovákom psychickú výhodu

V 17. minúte slovenský tím otvoril skóre. K lopte sa na ľavej strane dostal Róbert Mak, loptu prepasíroval cez dvojicu obrancov do šestnástky a z uhla vystrelil. Lopta sa odrazila od žrde do Szczęsneho a následne do brány. Bol to šťastný moment, ktorý však pramenil z výbornej individuálnej akcie slovenského krídelníka. Gól napokon pripísali poľskému brankárovi ako vlastný.

Róbert Mak po strelenom góle, Slovensko – Poľsko, Foto – TASR/AP

O pár minút prudko vystrelil z dvadsiatich metrov Kucka tesne nad. Tesne predtým Slováci zablokovali strelu Glika z dobrej pozície. V 33. minúte sa Kucka dostal do ďalšej šance, keď hlavou zakončil protiútok po centri Pekaríka do rúk poľského gólmana.

Počet striel na oboch stranách narastal. Krychowiak a Zieliňski spoza šestnástky minuli Dúbravkovu bránu. To isté platilo pre Hamšíkov pokus. Ďalšiu strelu z diaľky vyslal Linetty. Poliaci sa nevedeli dostať bližšie k bráne či nájsť Lewandowského v dobrej pozícii.

Poliaci v prvom polčase držali loptu a obliehali slovenské pokutové územie, no nedarilo sa im vymyslieť finálnu prihrávku či vyhrať súboj jeden na jedného. Aj preto prvý polčas prehrali 0:1.

Poliaci vyrovnali, ale po vylúčení Krychowiaka vrátil Slovákom vedenie Škriniar

Hneď po zmene strán Poliaci vyrovnali. Podarilo sa im to, o čo sa márne snažili celý prvý polčas: prienik do šestnástky a finálna prihrávka. Rybus našiel voľného Linettyho, ktorý strelou k vzdialenejšej žrdi prekonal Dúbravku. Slovenský brankár sa po lopte naťahoval, ale bol prikrátky.

Inkasovaný gól, Slovensko – Poľsko, Foto – TASR/AP

Slováci sa museli ďalej brániť, z ojedinelej akcie pohrozil Haraslín, ale prestrelil. Poliaci mali naďalej prevahu, no v 60. minúte prišli o Krychowiaka, ktorý dostal za faul na Hromadu druhú žltú kartu, a Poliaci dohrávali s desiatimi hráčmi.

Tento moment Poliakmi otriasol a loptu pár minút držali naši. Opäť bol aktívny Kucka, ktorý sa dostal s loptou blízko, a po jeho prihrávke následne Haraslín zakončil s tečom súpera do bočnej siete. Z následného rohového kopu poslal Mak loptu do pokutového územia, tá po odraze spadla pred Škriniara a najdrahší hráč slovenského výberu prepálil všetko, čo mu stálo v ceste.

Poliaci boli stále nervóznejší a faulovali. Nasledovali početné striedania, a to všetko vyhovovalo vyhrávajúcemu tímu. No Slováci nehrali ideálne, nedostávali sa dopredu a ťažili z toho, že Poliaci neustále narážali na silného Škriniara so Šatkom. Až v 91. minúte sa dostal do ideálneho zakončenia Bednarek, no minul bránu. Poslednú akciu nepremenil strelou do náručia Dúbravku Świderski.

Najlepší útočník sveta Lewandowski sa nedostal takmer k ničomu, naopak, Slováci získali tri body hneď v úvodnom zápase a majú tak veľkú šancu na postup do osemfinále. Pred piatimi rokmi na prvom turnaji vo formáte 24 mužstiev mala väčšina tímov na treťom mieste skupiny tri body a o postupe rozhodovalo skóre.

Radosť Slovákov po zápase. Foto – TASR/AP

„Sme veľmi šťastní, že sme to zvládli, a ak budeme takto bojovať ako jeden muž, budeme za to odmenení. Snažil som sa odzadu pomáhať chlapcom. So Šatkom si dobre rozumieme a bránili sme ako jeden muž, potešíme sa z víťazstva a pripravíme na ďalší zápas,“ vravel po zápase pre RTVS obranca Interu Miláno Milan Škriniar. „Škoda toho gólu v úvode druhého polčasu. Hovorili sme si, že musíme zachytiť vstup, no som rád, že nás to nepoložilo a hrali sme ďalej svoju hru. Cvičíme rohové kopy na tréningoch a dnes mi to vyšlo, ale som tu hlavne na to, aby som bránil,“ uzavrel Škriniar.

Spokojný bol aj kapitán Marek Hamšík: „Je to fantázia. Málokto čakal, že dnes vyhráme, ale išli sme si za tým. Určite nám pomohlo vylúčenie Krychowiaka, ale vkročiť takto na ME je úžasné. Oddreli sme si to a vyhrali. Určite nás to nakopne, ale nesmieme mať veľké oči a v ďalších zápasoch si to odmakať ako dnes.“

Zápas rozhodovali rumunskí rozhodcovia na čele s hlavným Ovidiom Haţeganom. V prvom polčase udelil žltú kartu Hubočanovi.

Pre slovenských futbalistov to bol piaty zápas na Eure. Pri svojej prvej účasti na francúzskych ME v roku 2016 prehrali s Walesom, vyhrali s Ruskom a remizovali s Anglickom. V osemfinále Slováci prehrali s Nemeckom 0:3.

Fotografia v grafike – TASR/Martin Baumann

E-skupina (Petrohrad)
Poľsko – SLOVENSKO 1:2 (0:1)
Góly: 46. Linetty – 18. Szczęsny (vlastný), 69. Škriniar, ŽK: Krychowiak – Hubočan, ČK: 62. Krychowiak (Poľ.) po 2. ŽK. Rozhodovali: Hategan – Ghinguleac, Gheorghe (všetci Rum.).
Poľsko: Szczęsny – Bereszyňski, Glik, Bednarek – Jóžwiak, Krychowiak, Linetty (Frankowski , Rybus (74. Puchacz) – Klich (85. Moder), Zieliňski (85. Šwiderski) – Lewandowski
Slovensko: Dúbravka – Pekarík (79. Koscelník), Šatka, Škriniar, Hubočan – Kucka, Hromada (79. Hrošovský) – Haraslín (87. Ďuriš), Hamšík, Mak (87. Suslov) – Duda (90. + 2 Greguš)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie