Denník N

Plesne, muchy z klímy a deti bojujúce o život ležia aj v kancelárii. Detské ARO v Martine krváca (+ video)

Detské ARO v Martine. Foto N – Peter Kováč
Detské ARO v Martine. Foto N – Peter Kováč

Deti v najťažších stavoch na severe Slovenska zvážajú na spustnuté detské ARO v Martine. Je smutným dôkazom kolabujúceho zdravotníctva, v ktorom sa rozkradli desiatky miliónov. Na opravu tejto kliniky treba 1,8 milióna eur. Roky iba počúvajú sľuby.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Martine.

Na okamih sa nám stretli pohľady, malá školáčka na posteli však zrak rýchlo odvracia. Otočí sa smerom na tínedžerku s dochrámanou tvárou, ktorá leží len o pár desiatok centimetrov vedľa.

Na treťom lôžku, v malej postieľke majú bábätko s hŕbou hadičiek v útlom telíčku. V umelom spánku vydáva zvláštne chrčiaci zvuk.

Deti, ktoré neudržiavajú v umelom spánku, majú už najhoršie za sebou, takže na ne naplno dolieha zúfalý stav detského ARO v Martine. Nevyhovujúce priestory z 80. rokov, ktoré nik neopravoval, iba sa látalo, čo sa pokazilo. Plesnivé steny, obité kachličky prelepené tapetou, ktoré mali byť podľa hygienických noriem vymenené najmenej pred dvadsiatimi rokmi; klimatizácia s muchami na oddelení, ktoré by malo byť sterilné. A to je len začiatok zoznamu problémov.

Video: Plesne, muchy z klímy a deti bojujúce o život ležia aj v kancelárii. Detské ARO v Martine krváca
Autorka: Martina Koník

Závažným nedostatkom sú malé priestory; ak sa komusi priťaží a náhle ho musia oživovať alebo napojiť na pľúcnu ventiláciu, iní malí pacienti sa často stávajú svedkami boja o život, pretože sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie