Denník N

Slováci chcú cestovať. Kde im treba PCR test, kde stačí jedna dávka vakcíny a čo deti? (+ mapy)

Mapy s pravidlami na vstup do krajín v Európe a detaily o siedmich najnavštevovanejších štátoch. 

Minulú stredu vydala slovenská polícia 750 expresných pasov, čo bol rekord za posledných šesť rokov. Celkovo dostalo svoj pas v ten deň vyše päťtisíc ľudí.

Aj to ukazuje, že tento rok chce mnoho občanov Slovenska stráviť leto v zahraničí. Podľa prieskumu Go4insight majú Slováci menšie obavy cestovať do zahraničia ako pred rokom.

Umožniť im to má aj slovenský cestovateľský semafor, ktorý hovorí o tom, za akých podmienok sa vrátite na Slovensko z danej krajiny. Európska únia je celá zelená.

No druhá vec je, za akých podmienok vás štáty momentálne cez svoje hranice pustia. V júli by mal platiť európsky covid pas.

Podmienky vstupu sa v jednotlivých štátoch rôznia. Skúsili sme preto pripraviť mapy, ktoré hovoria, za akých podmienok je aktuálne možné prísť do krajiny v Európe (najmä v EÚ) ako turista. Zamerali sme sa na cestovateľov – v prípade ciest za zamestnaním sú väčšinou podmienky miernejšie, rovnako aj pri tranzite.

Bez obmedzení aj zatvorené

Stále sú v EÚ štáty, ktoré návštevníkom nedovoľujú k nim cestovať. Napríklad Fínsko je oficiálne stále pre turistov zatvorené. Podobná situácia je v Lotyšsku či v Nórsku. V Británii musíte ísť do karantény, ktorú si môžete skrátiť testom.

Na druhej strane, keďže situácia na Slovensku aj v Európe sa zlepšuje, Európa sa nám postupne otvára a je už niekoľko krajín, kde sa dá prísť v podstate ako pred pandémiou, teda nemusíte mať test, byť zaočkovaný ani prekonať covid. Medzi nimi je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cestovný ruch

Dovolenka 2022

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie