Denník N

Šeliga: Áno, mám záujem byť predsedom Za ľudí (+ podcast a video)

Juraj Šeliga. Foto N – Tomáš Benedikovič
Juraj Šeliga. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa bude konať referendum o predčasných voľbách, Juraj Šeliga sa ho s veľkou pravdepodobnosťou zúčastní a bude hlasovať proti predčasným voľbám.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Podpredseda strany Za ľudí prišiel do politiky ako aktivista, ktorý organizoval iniciatívu a protesty Za slušné Slovensko. Strana je momentálne rozpoltená a 30-ročný člen vedenia strany hovorí, že má záujem prebrať vedenie v strane. V rozhovore hovorí:

  • o tom, ako to vyzerá so snemom a ako vníma predsedníčku Remišovú a jej komunikáciu,
  • čo musí strana robiť, aby neskončila ako Sieť, a čo si myslí o spájaní s Progresívnym Slovenskom či so Spolu,
  • či tu máme vojnu policajtov a ako vníma aktivity Roberta Fica
  • a o tom, aký rozsudok očakáva v kauze Kuciak.

Keď som sa pripravoval na rozhovor, narazil som na to, že v podstate presne pred dvomi rokmi a niekoľkými dňami – v júni 2019 sme sa spolu rozprávali prvýkrát, vy ako začínajúci politik vstupujúci do novej strany Za ľudí. Ubehli teda len dva roky od chvíle, keď vaša strana vznikala…

… mne to pripadá ako desať rokov.

Má Za ľudí ešte budúcnosť v politike?

To závisí od nás všetkých. Nie je žiadne tajomstvo, že momentálne je v strane pnutie, že sa dohadujeme, kedy bude snem, že predsedníctvo si vyjadreniami niektorých kolegov rozbilo legitimitu. Či strana Za ľudí bude mať budúcnosť, záleží na tom, ako rýchlo sme schopní zareagovať a dohodnúť sa. To je momentálne trochu komplikované, pretože stále nemáme termín snemu. Pani predsedníčka to poňala tak, že najskôr sa má rozpustiť nejaká frakcia, až po tom môže byť snem. To je však skôr také krútenie sa okolo vlastného chvosta. Aby sme mohli pokračovať, musíme urobiť snem.

Snem je riešenie?

Vy ste išli dva roky späť, ja pôjdem len dva mesiace. Pred dvoma mesiacmi bola Za ľudí štandardná strana. Dobre, mali sme okolo päť percent, ale robili sme si svoju robotu, aj keď možno nie všetko bolo vidieť navonok. Veronika Remišová robila na eurofondoch, Mária Kolíková na súdnej reforme, Jana Žitňanská na sociálnych zákonoch, Tomáš Lehotský na hospodárskych a podobne. No zrazu si kolegovia povedali, že konflikty treba komunikovať cez médiá, a dostali sme sa do fázy, že je strana otrasená.

Video: Juraj Šeliga v rozhovore s Dušanom Mikušovičom (autorka: Michaela Barcíková)

Kto je za to zodpovedný?

Všetci sme za to zodpovední, aj keď každý inou mierou. Samozrejme, najväčšiu zodpovednosť má predsedníčka. To nie je nič osobné, líder či líderka vždy nesie zodpovednosť za stranu. Ale nebudem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie