Denník N

Infektológ: Čoraz viac ľudí sa kliešťovou encefalitídou nakazí zo zle upraveného mlieka (podcast + mapy)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Čím vyšší je vek pacienta, tým je pri kliešťovej encefalitíde väčšie riziko postihnutia nielen mozgových obalov, ale aj samotného mozgu, hovorí infektológ z martinskej nemocnice Martin Babušík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nehanbite sa vyhľadať lekára, keď neviete vybrať kliešťa, radí lekár Martin Babušík z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako správne vybrať kliešťa;
  • či sa dá kliešťovou encefalitídou nakaziť viackrát za život;
  • či sa dá vytiahnutý kliešť otestovať na prítomnosť encefalitídy;
  • či sa môžu proti kliešťovej encefalitíde očkovať aj deti.

Podľa údajov úradu verejného zdravotníctva zaznamenali lekári vlani najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy za posledných 20 rokov. Povedzme si na úvod, o aké ochorenie ide.

Stredoeurópska kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a jeho obalov, ktoré sa prenáša kliešťom. Nielen po poštípaní, ale aj po konzumácii tepelne neupravených mliečnych produktov hospodárskych zvierat, najmä kôz a oviec.

Aké sú príznaky tohto ochorenia?

Veľmi rozličné. V 90 percentách prípadov sa ochorenie po infikovaní vírusom kliešťovej encefalitídy ani neprejaví. Človek často ani nevie, že je infikovaný, ak si prípadne nespomenie, že bol poštípaný kliešťom. Približne 10 percent infikovaní môže prebiehať s príznakmi podobnými chrípke. Len malé percento z toho – odhadom ide o jedno percento – sa prejavuje zápalom mozgových blán, eventuálne jednotlivých častí mozgu.

Zaznamenávate v Turci veľa prípadov tohto ochorenia?

Žilinský kraj patrí spolu s Banskobystrickým a Trenčianskym medzi najviac postihnuté oblasti, čo sa týka výskytu nielen kliešťovej encefalitídy, ale aj iných patogénov prenášaných kliešťom.

Koľko pacientov s kliešťovou encefalitídou liečite počas leta, respektíve počas sezóny kliešťov?

Na našej klinike liečime počas roka približne sto pacientov.

Vieme povedať, v ktorej vekovej skupine je toto ochorenie najviac nebezpečné?

Závažnosť ochorenia stúpa s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Martine

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie