Denník N

Je tu ohnisko nákazy, pošlite nám kloktacie testy, žiada škola. Nepošleme, odpovedá ministerstvo školstva

Kloktacie testy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kloktacie testy. Foto N – Tomáš Benedikovič

V Chorvátskom Grobe sú rodičia nervózni, objavilo sa tam viac prípadov nákazy. Štát má státisíce testov pre deti, no v škole ich nepoužili. Regionálny úrad verejného zdravotníctva to nepovažuje za potrebné.

Peter Trefil je v posledných dňoch nahnevaný a s celou rodinou žijú v obavách. Na základnú školu Javorová Alej v Chorvátskom Grobe chodia dve jeho deti – jedno je na prvom stupni, druhé už vo vyššom ročníku. Pred pár dňami sa v škole potvrdilo niekoľko prípadov covidu – pozitívne sú štyri deti a dvaja učitelia.

Deti Petra Trefila chodia ďalej do školy, ako keby sa nič nestalo. Otec rodiny tŕpne, či sa aj u nich, alebo u ich spolužiakov neukážu v najbližších dňoch príznaky covidu.

Chorvátsky Grob sa nachádza v seneckom okrese, ktorý má v covid automate žltú farbu – v okrese za 7 dní evidujú len 26 prípadov na 100-tisíc ľudí. Práve na tejto základnej škole vzniklo menšie ohnisko. Zatvorené sú zatiaľ tri triedy, deti aj učitelia z nich sú v karanténe.

Škola si žiadala kloktacie testy od ministerstva školstva, aby mohla otestovať všetkých žiakov a upokojiť nervóznych rodičov. No ministerstvo školstva ich žiadosť neschválilo a testy neposlalo.

Neuhradíme, kúpte si sami

Vírus sa do školy dostal pravdepodobne prostredníctvom pozitívneho rodiča a jeho syna, ktorý chodil na niekoľko športových aktivít. Neskôr sa covid potvrdil aj u tohto chlapca, čo znamenalo, že do karantény museli ísť aj jeho spolužiaci. Postupne sa covid potvrdil u dvoch učiteľov a ďalších spolužiakov.

Riaditeľka Silvia Hikkerová preto oslovila ministerstvo školstva a požiadala o kloktacie PCR testy, aby otestovala všetkých žiakov. Z ministerstva riaditeľke najprv oznámili, že s tým nebude problém a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie