Denník N

Ich DNA testy ukazujú, kto je náchylný na choroby, pomáhajú aj s chudnutím či odhalením športového potenciálu

Michaela Šišková a Jakub Šiška, DNA ERA. Foto – Matt Rybansky, DNA ERA
Michaela Šišková a Jakub Šiška, DNA ERA. Foto – Matt Rybansky, DNA ERA

Testy sledujú 650-tisíc miest v ľudskom genóme.

Manželia Michaela Šišková a Jakub Šiška založili biotechnologickú spoločnosť DNA ERA v roku 2018. Firma ponúka testy na analýzu genetických predispozícií zameranú na rôzne oblasti zdravia vrátane neurologických a onkologických ochorení, výživy či metabolizmu.

Genetické testy analyzujú 650-tisíc miest v DNA a dajú sa využiť aj na zníženie telesnej hmotnosti, odhalenie športového potenciálu, optimalizáciu užívania liekov či plánovanie rodičovstva.

Denník N sa s manželmi zhováral nielen o ich testoch, ale aj o budúcnosti personalizovanej medicíny šitej na mieru danému pacientovi, o vylepšovaní ľudí v budúcnosti, o tom, ako sa na Slovensku darí biotechnologickým firmám, či o tom, ako dobre poznáme ľudskú DNA.

„Niekto sa môže obávať nových technológií a výsledku, že môže mať napríklad predispozíciu na rakovinu. Ale podľa mňa je dôležité, aby sa ľudia nebáli. Takéto dáta nám do rúk dávajú moc, aby sme boli o krok vpred. Neznamenajú, že rakovinu určite dostanem, ale keď o probléme viem, mám šancu s ním niečo urobiť. Ľudí by som chcela povzbudiť, aby chodili aj na preventívne prehliadky. Nejde len o naše testy. Vedieť je lepšie ako nevedieť. Vedieť je lepšie ako len čakať, čo sa stane,“ hovorí v rozhovore pre Denník N Šišková.

Čo ste o sebe zistili z vašich genetických testov? 

Šišková: U mňa aj mamy sa potvrdili diagnózy, ktoré prebiehali u starých rodičov. Môj dedo mal problémy so srdcom a opakovane mal infarkty. Vďaka testom viem, že si mám viac dávať pozor na životosprávu, ktorá je pri srdcovo-cievnych ochoreniach kľúčová.

Zistila som aj to, že v génoch mám vynikajúcu predispozíciu na rýchlostno-silové športy. Motivovalo ma to, aby som začala športovať, čo sa mi predtým nechcelo. Keď som odhalila svoje genetické predispozície, povedala som si, aby som s tým niečo spravila. Začala som sa viac hýbať a aktívne športujem.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dovolenka 2022

Príroda

Rozhovory

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie