Denník N

Patríme medzi krajiny s najvyšším počtom odvrátiteľných úmrtí, pomôcť chcú očkovaním v lekárňach

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Iniciatíva počíta s očkovaním proti chrípke, neskôr by mohli pribudnúť aj ďalšie ochorenia. Prvé pilotné očkovanie proti chrípke by sa v lekárňach na Slovensku mohlo realizovať v sezóne 2022/2023, možno neskôr. V lekárňach sa očkuje minimálne v 14 európskych krajinách, u nás to nie je realitou napriek 10 rokom diskusie. Slovenská lekárnická komora to chce zmeniť.

Vo verejnej lekárni sa proti chrípke či iným infekčným ochoreniam možno očkovať minimálne v 14 európskych krajinách.

Vo svete je takých krajín prinajmenšom 36, vyplýva z minuloročnej analýzy Medzinárodnej farmaceutickej federácie vykonanej v 99 krajinách sveta.

Minimálne v 26 krajinách vykonáva očkovanie priamo odborne spôsobilý farmaceut.

O očkovaní v lekárňach na Slovensku sa s prestávkami diskutuje už zhruba 10 rokov, napriek tomu stále nie je realitou.

Zmeniť to chce Slovenská lekárnická komora (SLeK). Farmaceuti sa spojili s ďalšími odbornými skupinami, aby iniciovali vznik odbornej diskusnej platformy Fórum pre dostupnejšie očkovanie na rozšírenie očkovania zdravej dospelej populácie aj na lekárne.

Zatiaľ sa počíta s očkovaním proti chrípke, neskôr by mohli pribudnúť aj ďalšie ochorenia.

Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že „táto možnosť ponúknutá verejnosti dokáže v krátkom čase zvýšiť zaočkovanosť populácie“, vraví farmaceut Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Očkovanie v lekárňach vo svete. Zdroj – An overview of pharmacy’s impact on immunisation coverage: A global survey. The Hague: International Pharmaceutical Federation (2020).

Lekárne by odstránili bariéry

V súčasnosti vyžaduje očkovanie dospelých na Slovensku niekoľko krokov, ktoré môžu potenciálnych záujemcov od vakcinácie odradiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie