Denník N

Sto metrov od neho udrel blesk. V 70 percentách prípadov ide do tuhého, z búrky mám zdravý strach, vraví lovec búrok

Lovec búrok Richard Tóth. Foto N – Vladimír Šimíček
Lovec búrok Richard Tóth. Foto N – Vladimír Šimíček

Richard Tóth hovorí, že mu prekáža ľahostajnosť ľudí, ktorí neberú silu prírody vážne. „Videl som extrémistov, ktorí si búrku fotili vedľa stĺpov elektrického napätia. Lovec búrok musí vedieť, do čoho ide. Musí chápať, že ho búrka môže stáť život. Lovcom búrok sa môže stať len zodpovedný človek.“

Lovec búrok Richard Tóth založil v roku 2009 projekt Stormchasers.sk na dokumentáciu a výskum búrok.

Denník N sa ho pýtal na jadro búrky, kde búrka dosahuje svoje maximum, na výjazdy za búrkami či na skúsenosti s blízkymi údermi bleskov.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • čo si všímať, aby ste vyhodnotili riziko vzniku búrky, a čo robiť, ak vás zastihne búrka,
  • čo je guľový blesk, blesk z „jasného neba“, supercela, kedy vzniká búrka a ako sa líši od lejaku,
  • ako vzniká tornádo, prečo si dávať pozor na krúpy a ako sa fotí blesk.

Ako ste sa dostali k búrkam?

Môj nebohý kamarát, ktorý lovil búrky a sledoval ich, ma raz zobral na výjazd. Prešlo cez nás jadro a zažili sme viacero blízkych bleskov. Blesk je často rozvetvený, podobne ako stromček, a postranný výboj udrel rovno do kapoty auta. Zostalo na ňom vypálené miesto. Foťák a kamery odišli. Asi 5 minút sme sa na seba so zatajeným dychom pozerali, či ešte žijeme. Bol to silný zážitok. Vtedy som si povedal, wau, toto je sila a o bleskoch a búrkach toho chcem vedieť viac.

Takže sa to začalo bleskami.

Áno. Šesť rokov som vyvíjal prístroj na ich detekciu. V porovnaní so satelitným sledovaním bleskov dosahuje miestami až 90-percentnú zhodu. Je to dosť, hoci išlo o vývoj takpovediac na kolene. Dokumentoval som blesky – aké sú typy, či sa vyskytujú častejšie na čele búrky, za ňou alebo v jadre.

Postupne som sa dostal k ďalším chalanom a vytvorili sme Stormchasers.sk, kde búrky dokumentujeme komplexnejšie. Na búrkach ma fascinuje sila prírody. Keď ich vidím naživo, hovorím si, že je tu niečo viac, čo ma presahuje. Robíme fotky, videá a zaznamenávame meteorologické parametre búrky, ako sú rýchlosť, nárazy a smer vetra, tlak, teplota, rosný bod či vlhkosť.

Iba fotiť by bolo o ničom. Mobil má každý a každý si cvaká obláčiky o stošesť. Snažíme sa robiť osvetu, lebo mnohí pri tom hazardujú so životom. Videl som extrémistov, ktorí si búrku fotili vedľa stĺpov elektrického napätia. Lovec búrok musí vedieť, do čoho ide. Musí chápať silu prírody, že ho búrka môže stáť život. Lovcom búrok sa môže stať len zodpovedný človek.

Kozlovo, okres Brezno, júl 2020. Foto – Jaroslav Karak

Vo filme Twister sa lovci tornád snažia dostať čo najbližšie k jadru tornáda. Aj vy chcete byť čo najbližšie k búrke alebo vám stačí pozorovať ju z bezpečnej vzdialenosti?

Ak chceme zachytiť štruktúru búrky, to, ako vyzerá, prípadne jej sprievodné javy, od búrkového komplexu si udržiavame odstup.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Rozhovory

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie